nb_u41 Toyota brintbil

Vety: Universumin yleisin alkuaine

Vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Sen arvellaan nousevan merkittävään osaan tulevaisuuden energiantuotannossa.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014 teksti Lars Thomas ja Anders Bruun

Nimi: Vety – suomen sanasta vesi Järjestysluku: 1 Kemiallinen merkki: H

Vety on väritön ja hajuton, helposti syttyvä kaasu. Se on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine.

Arvion mukaan 88 % kaikista kaikkeuden atomeista on vetyatomeja. Vety on yksinkertainen aine, jolla ei juuri ole erityisiä ominaisuuksia, mutta muiden alkuaineiden kanssa se voi muodostaa sitäkin erikoisempia kemiallisia yhdisteitä.

Merkillisin yhdisteistä on H2O (vesi), jonka oikeastaan pitäisi huoneenlämmössä esiintyä kaasumaisessa muodossa ja joka – toisin kuin useimmat muut aineet – laajenee kylmetessään.

Nämä ominaisuudet johtuvat vesimolekyylien vetyatomien erityisistä kemiallisista sidoksista, jotka saavat kylmät vesimolekyylit laajenemaan.

Mihin vetyä käytetään?

Vetyä on pitkään käytetty hyödyksi muun muassa teollisuudessa, rakettimoottoreissa ja kuumailmapalloissa. Tulevaisuudessa vedyllä arvellaan olevan vielä paljon enemmän merkitystä, esimerkiksi energiantuotannossa.

Vety ei itsessään ole energianlähde, mutta se kantaa hyvin energiaa. Elektrolyysissä voidaan sähkövirran avulla hajottaa vettä vedyksi ja hapeksi. Tällöin sähkön energia varastoituu vetymolekyyleihin.

Vetyyn sitoutunut energia voidaan jälleen vapauttaa esimerkiksi polttokennoissa, missä vety muunnetaan vedeksi ja sähköksi. Tätä periaatetta voidaan hyödyntää vaikkapa vetyautoissa.

Katso videopätkä vedystä

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: