uran glas

Uraani: Radioaktiivista hyvässä ja pahassa

Uraani tunnetaan parhaiten ydinreaktoreista ja ydinaseista, mutta sitä voidaan hyödyntää monessa muussakin asiassa.

torstai 18. joulukuuta 2014 teksti Lars Thomas ja Anders Bruun

Nimi: Uraani – Uranus-planeetan mukaan Järjestysluku: 92 Kemiallinen merkki: U

Uraani on hopeanhohtoinen radioaktiivinen metalli, joka parhaiten tunnetaan ydinreaktorien polttoaineena ja toisen maailmansodan aikana pudotettujen kahden ydinpommin raaka-aineena.

Suuri osa maapallon sisäisestä lämmöstä on peräisin uraaniatomien radioaktiivisesta hajoamisesta. Pinnalla uraani kuitenkin on ongelma useimmille eliöille juuri radioaktiivisuutensa vuoksi.

Englannissa vuonna 1998 tutkijat löysivät kuitenkin jäkälälajin, joka kasvaa hylätyn cornwallilaisen uraanikaivoksen jätekasoissa ja ottaa soluihinsa ympäristöstä uraanihiukkasia. Ei tiedetä, miksi jäkälä näin tekee ja miksi se ei siitä vaurioidu.

Lue lisää jaksollisesta järjestelmästä.

Mihin uraania käytetään?

Uraania saatiin 1900-luvun puoliväliin asti muun muassa radiumin louhinnan sivutuotteena, mutta ydinpommi-iskujen ja niitä seuranneen kilpavarustelun myötä uraanin tuotannosta tuli merkittävä teollisuudenala.

Uraanin eri isotooppeja ja yhdisteitä käytettiin aiemmin esimerkiksi lasin valmistukseen, mutta nykyään niitä tarvitaan muun muassa ammuksiin, valokuvauskemikaaleihin ja röntgensäteilyyn. Pitkän puoliintumisaikansa ansiosta uraani soveltuu hyvin myös esimerkiksi fossiilien iänmääritykseen.

Video: Itsestään hohtavaa uraanilasia

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: