Narcos

Hollywood on silkkaa huijausta

Elokuvantekijät uhmaavat niin fysiikan kuin muidenkin tieteenalojen lakeja, kun meille näytetään, miten luodit viuhuvat veden alla tai miten autot räjähtävät törmättyään toisiinsa.

maanantai 1. helmikuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Katsojana odotamme, että elokuva yllättää ja viihdyttää. Yllätysten ja viihteen lisäksi elokuvat tarjoavat tieteellisesti tarkasteltuna sekä vääristeltyä totuutta että suoranaisia petoksia.

Räjähtäviä autoja

Hollywood-filmeissä tarvitaan vain pistooli tai yhteentörmäys, niin lopputulokseksi saadaan takuuvarmasti räjähtävä auto. Todellisuudessa bensatankin tulittaminen tai nokkakolari eivät räjäytä autoa tuhansiksi kappaleiksi.

Bensiini syttyy itsestään vasta 246–280 asteessa tai tilassa, jossa on liekkejä. Pistoolin luoti tai törmäys toiseen autoon eivät aiheuta kumpaakaan.

Otetaan viiva maitojauhetta

Elokuvien henkilöhahmoilla on usein huumeriippuvuus – ja niinpä kokaiinia nautitaan näyttävästi nenän kautta.

Kuvausryhmän työolosuhteet olisivat varmasti varsin vaikeat, jos näyttelijät vetäisivät oikeita aineita, joten maitojauhe on turvallinen korvike.

Maitojauheen ja kokaiinin koostumus on samanlainen, mutta maitojauheen vaikutus on huomattavasti lievempi. Jos näyttelijällä on laktoosi-intoleranssi, kokaiinina voidaan käyttää jauhemaista B-vitamiinia.

Ammuskelua veden alla

Filmin sankari on joutunut veteen, ja siinä samassa luodit jo viistävät hänen korvalehtiään, kun veneessä oleva roisto tähtää suoraan häneen. Todellisuudessa vesi on kuitenkin suhteellisen turvallinen paikka tällaisessa tilanteessa.

Norjalainen fyysikko Andreas Wahl ampuu itseään veden alla.

Pistooli toimii veden allakin, sillä hylsy on vesitiivis ja sytytys onnistuu myös vedessä. Vesi kuitenkin jarruttaa luodin kulkua tehokkaasti, sillä vesi on 800 kertaa niin raskasta kuin ilma.

Äänet, joita luulet kuulevasi

Elokuvamaailmassa baareissa voi tapahtua mitä tahansa Ja todennäköisyys sille, että sankari saa pullon päähänsä, on aika suuri. Onneksi Hollywood-pullosta tuleva vamma on pieni, sillä filmipullot on tehty sokerista tai glukoosisiirapista.

Sokeriset pullot hajoavat samalla tavalla kuin lasiset, joten ne näyttävät valkokankaalla hyviltä. Katso, miten voit tehdä itsellesi oman sokeripullon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: