Neutrinodetektoren MINERVA

Viesti kulkee vaikka läpi harmaan kiven

Valjastamalla alkeishiukkaset kuriireiksi sanoma kulkee myös vaikeapääsyisiin paikkoihin.

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Tekstiviesti sukellusveneeseen merenpohjaan tai Kuun toisella puolella olevaan tukikohtaan? Neutriinoita hyödyntämällä yhdysvaltalaisfyysikot ovat siirtäneet mahdollisen rajoja tekstiviestien lähettämisessä.

Neutriinot kuljettavat viestejä

Rochesterin ja Pohjois-Carolinan valtionyliopistojen tutkijat ovat onnistuneet lähettämään hiukkaskiihdyttimestä viestin 240 metriä kallion läpi viisi tonnia painavaan ilmaisimeen. Viestin kantajana toimineet neutriinot kuljettivat sanan ”neutriino”.

Vikkeläliikkeisiä hiukkasia ei ole ennen käytetty viestintään. Koska neutriinot eivät yleensä vuorovaikuta muiden hiukkasten kanssa, ne voivat kulkea vaikka maapallon läpi pysähtymättä. Koska ne myös liikkuvat nopeasti, niitä on vaikeaa pyydystää. Nytkin tarvittiin miljardeja neutriinoja, jotta neutriinosanan muodostaneet 92 bittiä (binaarilukua) saatiin siirrettyä paikasta toiseen.

Neutriinot tunkeutuvat muuten saavuttamattomiin paikkoihin

Jokaisesta 10 miljardista neutriinosta, jotka hiukkaskiihdyttimestä lähetettiin, jäi ilmaisimeen vain yksi, mutta tämäkin riitti viestin siirtymiseen. Siirtonopeus tällöin tosin oli hidas: yhden bitin siirtyminen vei peräti kymmenen sekuntia.

Vaikka neutriinoviestintä on hidasta, sillä on etunsa. Neutriinot voivat päästä paikkoihin, joita ei voida saavuttaa johdoilla, langattomilla verkoilla eikä satelliiteilla. Ennen kuin viestittäminen pitkien matkojen päähän onnistuu, on kuitenkin opittava keskittämään neutriinosuihkut. Se ei vielä onnistu edes tonnien painoisilla laitteistoilla. Keksinnön käytännön sovelluksia joudutaankin odottamaan pitkälle tulevaisuuteen.

Sanasto: Neutriino

Alkeishiukkanen eli hiukkanen, jota ei voida enää jakaa pienemmiksi osiksi. Neutriino on yksi luonnon pienimmistä rakenneosasista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: