CERN LHC

Higgs: Teoria Higgsin hiukkasen olemassaolosta toi Nobelin palkinnon

Nobelin fysiikanpalkinto jaettiin kahdelle fyysikolle, joiden teoria Higgsin hiukkasesta todistettiin oikeaksi viime vuonna.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tämän vuoden Nobelin fysiikanpalkinnon jakavat keskenään brittiläinen Peter Higgs ja belgialainen François Englert.

Higgs ja Englert ennustivat jo 1960-luvulla, että täytyy olla olemassa vielä tuntematon hiukkanen, niin sanottu Higgsin hiukkanen, joka antaa kaikille muille alkeishiukkasille massan. Muuten fyysikot eivät pystyneet selittämään, miksi universumin hiukkasilla on massa. Higgsin hiukkanen on niin olennainen maailmankaikkeuden rakennuspalikka, että sitä on jopa leikillisesti kutsuttu "jumalhiukkaseksi".

Higgsin hiukkanen kuuluu nykyään niin sanottuun standardimalliin, fyysikoiden "peruslakiin", joka yksinkertaistetusti sanottuna selittää, miten kaikki maailmankaikkeuden voimat ja rakennusosaset vaikuttavat toisiinsa. Vuoteen 2012 asti Higgsin hiukkanen oli kuitenkin olemassa vain teoriassa. Sen olemassaoloa ei ollut pystytty näyttämään toteen.

Viime vuonna hiukkasen olemassaolo lopulta onnistuttiin todistamaan kokeissa, joita tehtiin Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen Cernin laboratorion 27 kilometrin pituisessa hiukkaskiihdyttimessä.

Lue lisää Higgsin hiukkasesta ja Cernissä tehdyistä kokeista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: