Jord

Hiilen isotooppi kertoo iän

Mihin radiohiiliajoitus perustuu, ja miten tarkka menetelmä se on?

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kaikkiin eliöihin sitoutuu hiilen isotooppia 14 eli radiohiiltä koko niiden elämän ajan. Kun eliö kuolee, radiohiilen kertyminen lakkaa ja sitä alkaa hajota. Kun mitataan kuolleessa eliössä oleva radiohiilen määrä, selviää, kuinka kauan aikaa sitten se kuoli. Menetelmä soveltuu yleensä enintään noin 50 000 vuotta sitten kuolleisiin eliöihin.

Mitä radiohiili on?

Radiohiili on radioaktiivista ainetta, jota muodostuu ilmakehässä, kun avaruudesta peräisin oleva säteily osuu happi- ja typpiatomeihin. Radiohiili, kuten muutkin radioaktiiviset aineet, hajoaa vähitellen.

Sen puoliintumisaika eli aika, jonka jälkeen sitä on enää puolet alkuperäisestä määrästä, on 5 730 vuotta. Kun aikaa on kulunut kaksi kertaa niin paljon eli 11 460 vuotta, radiohiiltä on jäljellä enää neljännes alkuperäisestä määrästä.

Radiohiiliajoitus ei ole kovin tarkka menetelmä eloperäisen aineksen iän määrittämiseen, koska radiohiiltä ei ole ollut ilmakehässä jatkuvasti yhtä paljon. Sen määrään on vaikuttanut muun muassa Maan ja Auringon magneettikenttien voimakkuuden vaihtelu. Radiohiiliajoituksen virhemarginaali on +/? 40 vuotta keskiaikaisissa ja noin +/? 100 vuotta kivikautisissa näytteissä.

Radiohiili häviää hiljalleen

Kun eläimen tai kasvin jäännöksistä mitataan radiohiilen määrä ja verrataan sitä tunnetuista näytteistä otettuihin määriin, saadaan selville näytteen ikä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: