Vesi ei haihdu heti kuumalta keittolevyllä

Kun kuumalle levylle putoaa pisara vettä, se ei höyrysty heti. Mistä johtuu, että tippa kiertelee ja kaartelee melko pitkään levyllä, ennen kuin se haihtuu?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ilmiö johtuu vesipisaran höyrystymisestä, vaikka höyryä ei heti havaitsekaan. Keittolevy on niin kuuma, että pisarasta höyrystyvä vesi muodostaa sen alle pienen ilmatyynyn, joka irrottaa sen alustastaan. Niin kauan kuin höyryä pääsee karkaamaan pisaran alta, tippa liikkuu levottomasti sinne ja tänne keittolevyllä. Alustasta irtoaminen aiheuttaa sen, että pisara ei altistu lämmölle koko ajan. Siksi pieni vesimäärä ei höyrysty niin pian kuin odottaisi. Jotkut tekevät ennen paistamisen aloittamista pisaratestin. Jos paistinpannulle pirskottu vesi ei ala hyppiä vaan alkaa keräytyä pieneksi lammikoksi sen keskelle, pannu ei ole vielä tarpeeksi kuuma esimerkiksi pihville.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: