Ukkonen voi saada maidon happanemaan

Olen huomannut, että maito happanee äkillisesti ukkosen jälkeen, vaikka sitä on säilytetty viileässä. Mistä tällainen yllättävä pilaantuminen johtuu?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ilmiön olemassaolo tiedetään, mutta sitä on tutkittu niin vähän, että yksiselitteistä, varmaa selitystä sille on mahdotonta esittää. Maidon nopea pilaantuminen ukkosen jälkeen on synnyttänyt joissakin maissa ns. ukkoskahviperinteen. Kahvia on keitetty paitsi siksi, että on hyvä pysyä virkeänä salamaniskun varalta, myös siksi, että kahvimaito on syytä käyttää ennen kuin se happanee. Aikaisemmin ilmiön otaksuttiinkin johtuvan siitä, että ukkosta enteilevä painostavan kuuma ja kostea ilma kiihdytti maidon pilaantumista. Selitys on epätyydyttävä, sillä maidon on havaittu piimivän tavallista nopeammin siinäkin tapauksessa, että sitä on säilytetty valolta suojattuna jääkaappilämpötilassa ennen ukkosta, sen aikana ja jälkeen. Käsitykset ilmiön syystä vaihtelevat, mutta monet tutkijat ovat sitä mieltä, että se johtuu eräänlaisesta sähkömagneettisestä säteilystä, koska ukkonen voi kiihdyttää maidon pilaantumisprosessia jopa ilmastoiduissa tiloissa. Jo ennen ukkosta ja salamointia syntyy voimakkaita laaja-alaisia sähkövarauksia, jotka voivat vaikuttaa maidon ominaisuuksiin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: