Tehokkain tapa heittää voileipiä

Olen heittänyt leipiä monella tyylillä. Tulokset ovat vaihdelleet sen mukaan, miten olen nakannut kiven veteen. Onko asiaa tutkittu tieteellisesti?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ranskassa Lyonin yliopiston fysiikan professori Lydéric Bocquet on selvittänyt seikkoja, jotka vaikuttavat kiven kimpoamiseen veden pinnasta heitettäessä leipiä. Hän on laatinut yhtälöitä kiven säteestä, nopeudesta ja pyörimisliikkeestä sekä kitkasta ja painovoimasta. Bocquet on saanut selville, että lähtönopeus ja pomppujen määrä ovat suorassa suhteessa toisiinsa: mitä nopeammin kivi liikkuu, sitä useammin se kimpoaa veden pinnasta. Lopputuloksen kannalta on ratkaisevaa myös se, missä kulmassa kivi osuu veteen. Kun kulma on pieni, kivi menettää vain vähän liike-energiaansa. Myös pyörimisliike on tärkeä, sillä se pitää kiven vakaassa liu’ussa veden pinnassa ja estää sitä kallistumasta eteenpäin. Ihanteellinen pyörimisnopeus on noin 14 kierrosta sekunnissa lähtönopeuden ollessa 40 km tunnissa. Tulos paranee entisestään, jos kivessä on veden vastusta pienentäviä koloja. Bocquet aikoo rakentaa apulaisineen automaattisen heittokoneen, jolla teoreettista tietoa testataan käytännössä. Ehkä he lyövät yhdysvaltalaisen Jerdone Coleman-McGheen vuonna 1992 tekemän maailmanennätyksen: 38 leipää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: