Field of Poppies

Sininen valo tuhoaa taideaarteita

Auringonvalo haalistaa maalauksia. Nyt on havaittu, että myös sininen valo vääristää van Goghin värejä.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Sininen valo on silkkaa myrkkyä Vincent van Goghin maalauksille: se latistaa värikirjon.

Tämä hätähuuto kuultiin kansainvälisessä tutkijatapaamisessa Amsterdamin Van Gogh -museossa. Siellä esiteltiin eurooppalainen tutkimus, jossa oli selvitetty, miten valon spektrin eri osat vaikuttavat vanhojen maalauksien väripigmentteihin.

Led-lamput aiheuttavat vahinkoa

Italialaisen Letizia Monicon johtamat tutkijat lähtivät liikkeelle tutusta tiedosta, jonka mukaan auringonvalo ja ultraviolettisäteet käynnistävät keltaisen sävyjä tummentavan kemiallisen prosessin. Sen vuoksi muun muassa van Goghin auringonkukat ovat pikemminkin ruskeita kuin keltaisia.

Synkrotronihiukkaskiihdyttimellä tehdyt röntgentutkimukset paljastivat ensimmäistä kertaa, että myös sininen valo tuhoaa värejä.

Tutkimustulos on herättänyt huolta taidepiireissä, sillä monien taidemuseoiden valaistuksessa käytetään muun muassa led-lamppuja, jotka säteilevät sinistä valoa.

Van Gogh -museon konservaattori Ella Hendriks kehottaakin kaikkia museoita, joissa on näytteillä maalauksia, tarkastamaan valaistuksensa.

Rikkiyhdisteet muuttavat keltaisen ruskeaksi

Varsinkin kromikeltaisen sävyt näyttävät kestävän huonosti sinistä valoa. Maalausten röntgenanalyysien perusteella tiedetään, että van Gogh käytti kromikeltaisen eri sävyjä.

Niistä tavallisin säilyi kokeissa muuttumattomana, mutta kahdessa muussa rikkiyhdisteet reagoivat siniseen valoon ja muuttuivat lähinnä rusehtaviksi.

SANASTO

Kromikeltainen eli lyijykromaatti on väripigmentti, joka koostuu lyijy- ja kromiyhdisteistä. Sitä valmisti maaliksi ensimmäisen kerran ranskalainen kemisti Louis Vauquelin 1809. Enää kromikeltaista ei käytetä, koska se on myrkyllistä.

Synkrotroni on hiukkaskiihdytin, jota käytetään hyvin pienten näytteiden röntgenanalyysiin, kun halutaan tutkia atomi- ja molekyylitason yksityiskohtia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: