Mirroring

Montako peilikuvaa vastakkaiset peilit saavat aikaan?

Kun kappale tulee heijastetuksi kahden peilin kautta, se ei näy vain yhtenä peilikuvana. Montako peilikuvaa oikein syntyy?

maanantai 20. helmikuuta 2012

Peilikuvien määrä riippuu peilien välisestä kulmasta. Asia saadaan selville helposti kaavalla Peilikuvien määrä = 360/(peilien välinen kulma) – 1.

Useiden peilikuvien syntymistä on vaikea selittää lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta hieman yksinkertaistaen voidaan sanoa, että myös peilien symmetria-akselit toimivat peileinä, jotka heijastavat alkuperäisiä peilikuvia.

Mitä pienempi kahden peilin välinen kulma on, sitä useampia symmetria-akseleita muodostuu – hieman samaan tapaan kuin täytekakusta saadaan sitä enemmän viipaleita, mitä pienempiä ne ovat. Siksi syntyvien peilikuvien määrä kasvaa nopeasti.

Ääritapaus

Peilien asettaminen vastatusten niin, että niiden välinen kulma on nolla astetta, johtaa ääritapaukseen. Kaavan mukaan jakajan pitäisi olla nolla. Nollalla ei voi kuitenkaan jakaa. Kyse onkin tilanteesta, jossa kappale peittäisi omat peilikuvansa.

Jos kulma on edes vähän suurempi kuin nolla astetta ja heijastuva kappale on pieni, peittävä vaikutus minimoituu. Teoriassa tuloksena on loputon määrä peilikuvia, mutta käytännössä niitä syntyy rajallisesti, sillä heijastuva valo heikkenee heikkenemistään muun muassa peilipintojen puutteiden ja ilman epäpuhtauksien aiheuttaman säteiden sironnan takia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: