Origami

Video: Katso, miten pieni origami avautuu vedessä

Kun erittäin tarkasti taiteltu pieni origami avautuu vedessä upeiksi kuvioiksi, näky on lähes mystinen. Liikkeen taustalla on fysiikan ilmiö.

sunnuntai 13. joulukuuta 2015 teksti Anders Bruun

Taidetta vai tiedettä? Vai vähän kumpaakin? Joka tapauksessa Flotilla-hanke erottuu massasta.

Taiteilija Etienne Cliquet käytti tietokoneohjattua veistä ja leikkasi paperia erittäin tarkasti. Sen jälkeen hän taitteli paperinpalat 2–3 sentin kokoisiksi paketeiksi japanilaisten origamien tyyliin.

Lopuksi hän laittoi paperipaketit veteen ja kuvasi, kun ne hitaasti avautuivat. Tulos oli hämmästyttävä, kuten yllä oleva video osoittaa.

”Haluan korostaa herkkyyden ja mikro- ja nanotekniikan valtavien mahdollisuuksien paradoksia”, Cliquet sanoo New Scientist -lehdelle.

Origami avautuu, kun kapillaari-ilmiö pääsee vaikuttamaan

Kun pienet, kauniit paperipaketit hitaasti avautuvat toistuviksi kuvioiksi, näky vaikuttaa luonnonvastaiselta, mutta todellisuudessa sen taustalla ovat valtavat fyysiset voimat.

Kun paperi kohtaa veden pinnan, vesi imeytyy paperin kuituihin ja saa paperin laajenemaan.

Kapillaari-ilmiö saa veden ryömimään kapeita putkia pitkin paperiin koheesion (saman aineen sisäinen vetovoima) ja adheesion (kahden eri aineen välinen vetovoima) yhteisvaikutuksesta.

Kapillaari-ilmiön ansiosta myös puu kykenee imemään vettä korkeuksiin runkoaan pitkin niin, että puun latvuskin saa vettä ja ravinteita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: