Suihkuverho 1

Miksi suihkuverho imeytyy iholle?

Suihkuverhon tarttuminen ihoon suihkun aikana on kaikkille tuttu tunne. Se johtuu siitä, että veden liike panee ilman pyörteilemään, ja siitä, että samanaikaisesti lämmin ilma kohoaa ylöspäin ja suihkuverhon taakse syntyy alipaine.

perjantai 30. tammikuuta 2015

Suihkuverho lähentelee

Veden roiskumista pesutilasta estävä verho liikkuu sisäänpäin kahdesta syystä. Suihkupäästä valuva vesi aiheuttaa pyörteisiä ilmavirtauksia, jotka vetävät verhon alaosaa sisemmäksi. Lisäksi lämmin vesi nostaa ympäröivän ilman lämpötilaa ja saa sen kohomaan. Vesisuihkun ja suihkuverhon väliin syntyy imevä matalan paineen vyöhyke.

Suihkuverhoa liikuttavat lämpö ja ilmanpaine:

1. Vesi panee ilman pyörteilemään. Pisaroiden liike saa ilman – veden lämpötilasta riippumatta – kiertämään ympäri. Siitä seuraa sykloni-ilmiö: virtausjärjestelmä, jolle ominainen pyörivä virtaus liikuttaa verhoa.

2. Lämmin ilma kohoaa. Ilmaa lämpimämpi vesi nostaa ilman lämpötilaa. Tällöin ilma alkaa laajeta ja nousta viileämmän ilmakerroksen päälle.

3. Viileä ilmavirta painaa suihkuverhoa sisemmäs. Kun lämmin ilma kohoaa, syntyy imu, joka vetää korvaavaa ilmaa lattian ja verhon alareunan välistä. Viileän ilman virtaus liikuttaa verhoa entistä voimakkaammin sisäänpäin.

4. Jos ovi on raollaan, tilanne ei muutu. Jos ovi on kiinni, virtaus laantuu pesuhuoneen lämpötilaerojen tasoittuessa. Jos ovi on sen sijaan auki, ulkopuolelta virtaava viileä ilma painaa verhoa edelleen.

Suihkuverho suojaa roiskeilta ja katseilta

Vaikka suihkuverhon päätarkoitus on estää vettä roiskumasta muualle kylpyhuoneeseen, se toimii myös näkösuojana. Tutkijoiden mukaan ihmisen häveliäisyys on hyödyttänyt evoluutiota. Lue lisää kainoudesta kertovasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: