Miksi pasta saa kattilan kiehumaan yli?

Miksi pasta saa kattilan kiehumaan yli?

Miksi pastaa on vaikeaa keittää sotkematta liettä?

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Pasta sitkistää veden

Kun pastaa keitetään, siitä veteen liukeneva tärkkelys saa aikaan vaahtoa.

Koska tärkkelys myös lisää pintajännitystä, kupliminen vaikeutuu. Tästä syystä vesi ikään kuin sitkistyy.

Erityisesti silloin, kun pastaa keitetään kannen alla, pintaan kertyy paljon vaahtoa. Se nostaa kantta ja alkaa pursua yli laitojen.

Jättikuplia Maan sisällä

Samaan tapaan kuin vaahto voi nostaa pastakattilan kantta, maa-alueet voivat kohota, kun magma kuplii Maan sisällä. Näin ainakin uskovat tutkijat:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: