Miksi palavaa rasvaa ei saa sammumaan vedellä?

Vesi ja kuuma öljy ovat vaarallinen yhdistelmä, vaikkei öljy edes olisi tulessa. Vesi ei sekoitu rasvaan vaan painuu raskaampana sen alle. Kun vesi saavuttaa pannussa tai kattilassa kiehumispisteen, se alkaa nopeasti höyrystyä. Seurauksena on räjähdyksenomainen laajenemisprosessi, joka saa kuuman öljyn roiskumaan pisaroina. Kun öljyä kuumennetaan kattilassa tai uppokeittimessä, vaarana on myös, että rasva saavuttaa itsesyttymispisteen ja leimahtaa tuleen. Öljy palaa yleensä voimakkaalla liekillä, jos tarjolla vain on riittävästi happea.

tiistai 1. syyskuuta 2009

Vesi ja kuuma öljy ovat vaarallinen yhdistelmä, vaikkei öljy edes olisi tulessa. Vesi ei sekoitu rasvaan vaan painuu raskaampana sen alle. Kun vesi saavuttaa pannussa tai kattilassa kiehumispisteen, se alkaa nopeasti höyrystyä. Seurauksena on räjähdyksenomainen laajenemisprosessi, joka saa kuuman öljyn roiskumaan pisaroina. Kun öljyä kuumennetaan kattilassa tai uppokeittimessä, vaarana on myös, että rasva saavuttaa itsesyttymispisteen ja leimahtaa tuleen. Öljy palaa yleensä voimakkaalla liekillä, jos tarjolla vain on riittävästi happea. Siksi rasvapalon paras sammutuskeino on sulkea kat-tila tai keitin kannella tai alkusammutuspeitteellä, joka estää ilmaa pääsemästä astiaan. Ruokaöljyn kiehumispisteestä, joka on korkeampi kuin veden sata astetta, on vielä matkaa itsesyttymislämpötilaan. Se on suunnilleen 350 astetta. Rasvapalo syttyy helposti uudelleen, jos öljyn lämpötila ylittää yhä itsesyttymislämpötilan ja tuli saa happea. Siksi kattila on syytä siirtää mahdollisuuksien mukaan kuumalta levyltä tai ainakin liesi on sammutettava. Sama koskee keitintä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: