denzel washington FI

Miksi laukaukset pamahtavat vakuuttavasti elokuvissa?

Elokuvissa automaattiaseet latautuvat ikään kuin näyttelijä ampuisi kovilla, vaikka hän käyttääkin paukkupatruunoita. Miten aseita on oikein käsitelty?

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Piilotettu vahvistin lisää painetta

Automaattiaseen laukaisuun liittyy yleensä suuri paine, jota hyödynnetään sen uudelleen latauksessa eli seuraavan patruunan asettamisessa patruunapesään. Kun ammutaan paukkupatruunoilla, paine on paljon pienempi. Sitä voidaan kuitenkin kasvattaa varustamalla piippu sysäyksenvahvistimella.

Vahvistin supistaa piippua ja estää palokaasua poistumasta siitä liian nopeasti. Näin paine pysyy piipussa tarpeeksi suurena niin kauan, että ase latautuu uudelleen. Usein sysäyksenvahvistin on värillinen palikka piipun suussa, jotta se ei jäisi huomaamatta. Siitähän voi välittömästi päätellä, milloin käytössä ovat paukkupatruunat.

Elokuvissa käytetään samaa tekniikkaa muuten, mutta sysäyksenvahvistin piilotetaan piippuun. Uudelleen latautumisen vaatima kaasunpaine syntyy, kun piippuun sijoitetaan 3–5 millimetrin reiällä varustettu supistusosa. Vaikka ammunta vaikuttaa uskottavalta, aseen ”epäaitous” voi olla havaittavissa.

Ase latautuu rekyylin voimalla

Automaattiase on tuliase, jonka koneisto virittyy uudelleen joka laukauksen jälkeen. Virittyessään lukkomekanismi poistaa hylsyn ja lataa uuden panoksen piippuun. Sitten jousen voimalla virittynyt iskuri laukaisee panoksen välittömästi. Koneisto hyödyntää rekyyliä eli luodin liikesuunnan vastaista liikettä.

1. Käyttövalmis ase.

2. Ase laukaistaan, ja lukkomekanismi liikkuu.

3. Virittynyt jousi laukaisee iskurin. Panos laukeaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: