Rainbows2

Faktoja sateenkaarista

Tiesitkö, että sateenkaaren värit ovat aina samassa järjestyksessä?

maanantai 13. syyskuuta 2010

Tiedon maailma -kirjasarjasta:

Sateenkaaren värit

Uloimpana on punaista, sitten oranssia, keltaista, vihreää, sinistä ja sisimpänä violettia. Sateenkaaren värit ovat aina tässä järjestyksessä paitsi kaksinkertaisessa sateenkaaressa, jonka ulomman kaaren värien järjestys on päinvastainen.

Fyysikko Isaac Newtonin (1642–1727) onnistui selittää, miten eri värit muodostuvat valkoisesta auringonvalosta. Hän lähetti valoa lasiprisman läpi ja havaitsi, että se hajoaa värispektriksi. Valkoiseen valoon sisältyvät kaikki värit, ja sadepisarat hajottavat sen prisman tavoin, niin että taivaalle muodostuu sateenkaari. Värien järjestys johtuu siitä, että valo taittuu eri tavoin – violetti eniten ja punainen vähiten.

Pää- ja sivukaaren väli on tumma

Kun auringonsäteet osuvat sadepisaroihin, ne taittuvat ja heijastuvat, niin että niistä muodostuu sateenkaari. Säteet heijastuvat korkeintaan 42 asteen kulmassa. Siksi sateenkaaren sisäpuolinen alue näyttää valoisammalta kuin sen ulkopuolinen.

Sivusateenkaaren muodostavat kahdesti heijastuneet valonsäteet heijastuvat aina 51 asteen tai sitä suuremmassa kulmassa. Siksi sivusateenkaaren ulkopuolelle jäävä alue näyttää valoisammalta kuin sen sisään pääkaaren puolelle jäävä alue.

Pää- ja sivusateenkaaren välissä näkyy tumma alue, koska sieltä ei tule valoa katsojan suuntaan. Ilmiön kuvasi Aleksanteri Afrodisialainen jo noin vuonna 200. Tästä syystä kaarten välissä näkyvää tummaa vyöhykettä kutsutaan toisinaan myös Aleksanterin vyöksi.

Sivusateenkaari

Joskus sateenkaaren ulkopuolella näkyy toinen, himmeämpi sateenkaari. Se syntyy, kun valonsäteet heijastuvat vesipisaroista toisenkin kerran ennen kuin ne tavoittavat havaitsijan silmän. Sivusateenkaari näkyy taivaalla noin 9 astetta pääkaaren yläpuolella (eli 51 asteen kulmassa saapuvaan auringonvaloon). Sen värit ovat käänteisessä järjestyksessä, niin että violetti on uloimpana ja punainen sisimpänä, eivätkä sen värit ole yhtä kirkkaat. Joskus harvoin esiintyvässä kolmannessa kaaressa värit ovat taas samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessä.

Johdatamme sinut tutkijoiden kiehtovaan maailmaan

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: