wise tiger

Tiikeri ei ole aivokääpiö

Mittaus kyseenalaistaa vanhan käsityksen, jonka mukaan sosiaalisuus kasvattaa aivojen kokoa.

torstai 18. maaliskuuta 2010

Tiikerillä on suuremmat aivot ja ilmeisesti myös enemmän aivokapasiteettia käytössään kuin muilla isoilla kissapedoilla – leijonalla, leopardilla ja jaguaarilla. Aivojen kokoa selvitti Nobby Yamaguchin ja David Macdonaldin johtama tutkijaryhmä Oxfordin yliopistosta.

Tutkijat mittasivat kissaeläimiltä sekä kallon pituuden että aivokopan tilavuuden. Kävi ilmi, että leijonan, jaguaarin ja leopardin aivot ovat yhtä suuret suhteessa ruumiin kokoon. Sen sijaan tiikerin aivot todettiin suhteellisesti suuremmiksi. Tiikerin aivot ovat 16 prosenttia isommat kuin leijonan, vaikka eläimet ovat muuten samankokoisia. Tiikerin kallo on kuitenkin muodoltaan sellainen, että sen sisällä on enemmän tilaa hermokudokselle.

Havainto yllätti tutkijat, sillä vakiintuneen käsityksen mukaan laumaeläimillä, kuten leijonalla, on suuremmat aivot kuin enimmäkseen yksin elävillä, kuten tiikerillä. Sosiaalisella käyttäytymisellä ja aivojen koolla ei siis näyttäisi olevan yhteyttä.

Suuret kissat polveutuvat 3,7 miljoonaa vuotta sitten eläneestä kantamuodosta. On kuitenkin hämärän peitossa, miksi tiikeri on kehittynyt eri suuntaan kuin sukulaisensa. Seuraavaksi tutkitaan, mitkä aivojen osat ovat tiikerillä suurempia kuin muilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: