Antechinus stuartii 2014/12

Koiras antaa henkensä jälkeläistensä vuoksi

Hyönteiset eivät ole ainoita eläimiä, joilla koiraan elämä päättyy, kun ne ovat saaneet naaraan hedelmöitettyä. Myös australialaisen pussieläinlajin koiraat uhraavat itsensä jälkeläistensä hyväksi.

torstai 24. heinäkuuta 2014 teksti Lars Thomas

Ruskopussipedon elämä on lyhyt mutta kiihkeä

Australialaiset ruskopussipetokoiraat (Antechinus stuartii) antavat kaikkensa poikastensa hyvinvoinnin vuoksi.

Ruskopussipedot eivät elä kovin vanhoiksi, ja koiraiden elämä päättyy vielä nopeammin kuin naaraiden. Koiraat tulevat sukukypsiksi jo kymmenen kuukauden iässä, minkä jälkeen ne heittäytyvät parittelemaan henkensä kaupalla.

Parittelukausi verottaa koiraiden voimia niin, että ne kuolevat, ja jäljelle jäävät vain kantavat naaraat. Naaraat elävät usein vielä 1–1½ vuotta, joten ne ehtivät vielä kokea toisenkin parittelukauden ja saada toisen kerran poikasia.

Enemmän ruokaa jälkeläisille

Lajin kaikkien koiraiden elämän katkeaminen äkillisesti voi tuntua kummalliselta, mutta siitä on hyötyä lajin selviytymiselle.

Ruskopussipedot elävät kuivilla ja karuilla seuduilla, joilla ravintoa on niukalti. Kun koiraat kuolevat, naaraille ja kasvaville poikasille jää enemmän ruokaa.

Lue lisää eläinvanhemmista

Ruskopussipedot eivät ole ainoita eläimiä, jotka asettavat jälkeläiset omien tarpeidensa edelle. Lue artikkeli uhrautuvaisista eläinvanhemmista Tieteen Kuvalehden numerosta 12/2014. Pääset lukemaan artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: