Elephants

Norsun karvat eivät lämmitä

Harvassa kasvava karva johtaa lämpöä pois kehosta.

torstai 24. tammikuuta 2013

Voisi kuvitella, että karvapeitteen tarkoitus on lämmittää, ja useimpien eläinten osalta olettamus pitääkin paikkansa. Norsun karvoilla on aivan päinvastainen tehtävä. Yllättävä tulos on peräisin yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston tutkijoilta.

Norsun harvoista karvoista ei ole turkiksi, mutta tutkijat arvelivat, että jotain käyttöä niillä on. Kun ympäristötekniikan professori Elie Bou-Zeid kollegoineen vertaili karvattoman ja karvapeitteisen norsun ihon lämpötaloutta, ilmeni, että norsun karvat eivät todellakaan toimi lämpöeristeenä vaan päinvastoin edistävät lämmön haihtumista. Siellä täällä törröttävät karvat johtavat lämpöä iholta yllättävän tehokkaasti. Tyynellä ilmalla ihokarvat lisäävät lämmön haihtumista viitisen prosenttia, mutta jo pienessä tuulessa ne tehostivat jäähdytystä 23 prosenttia.

Tutkijat laskivat, että karvapeite lämmittää vasta, kun karvoja kasvaa yli 300?000 neliömetriä kohti. Norsun ihossa on enintään 1?500 karvaa neliömetrillä. Vastaavaa jäähdytyskeinoa ei ole havaittu muilla eläimillä.

Karvojen tiheys vaihtelee:

Norsu: 1?500 karvaa/m2 Ihminen: 2?000?000 hiusta/m2 Saukko: 1?000?000?000 karvaa/m2

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: