Cannabis

Miksi eläimet eivät mene sekaisin hampusta?

Luulisi, että eläintenkin pää menee sekaisin, kun ne syövät kannabista. Vuohet, apinat ja peurat voivat kuitenkin syödä hamppukasvin lehtiä ongelmitta.

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Kannabis ei vaikuta eläimiin

Monet eläimet todellakin syövät Cannabis sativa -hamppukasvin lehtiä hyvällä ruokahalulla ja pysyvät silti tolkuissaan.

Kasvi on ainakin 300 hyönteislajin ja myös erilaisten jyrsijöiden, peurojen, antilooppien ja apinoiden ruokalistalla.

Kannabiksen euforisoiva aine THC eli tetrahydrokannabinoli ei nouse eläimillä päähän osaksi siksi, että pyrkimys pään sekoittamiseen ei ole eläimille luontaista käyttäytymistä.

Pääsyy on kuitenkin se, että ne syövät hampunlehtiä silloin, kun THC-pitoisuus on vielä pieni. Lisäksi kasvinsyöjien ruoansulatuselimistössä on entsyymejä ja bakteereja, jotka tehokkaasti hajottavat THC:tä.

Hamppu ei ole ainoa luonnosta löytyvä huumaava tai myrkyllinen aine, jota eläimet voivat syödä ilman sivuvaikutuksia. Esimerkiksi koalat, käet ja Leimadophis epinephelus -käärmeet ovat sopeutuneet syömään myrkyllisiä eläimiä ja kasveja:

? Koalat nauttivat sinihappoa

Koalan herkkua ovat eukalyptuspuun lehdet. Lehtien sisältämä sinihappo hajoaa suolistossa, mutta prosessi ottaa koville. Siksi koala nukkuu 20 tuntia vuorokaudessa.

Kuva: Colourbox

? Käet syövät myrkyllisiä karvoja

Käki ei epäröi syödä perhosentoukkia, joiden karvat ovat muille myrkyllisiä. Karvat jäävät lihasmahan limakalvoon, ja kun karvamöykky alkaa häiritä, käki oksentaa sen ulos.

Kuva: Colourbox

? Käärmeet pitävät myrkyllisistä sammakoista

Brasilian sademetsässä elävä Leimadophis epinephelus -käärme on mieltynyt keltaisiin nuolimyrkkysammakoihin. Niiden myrkky on useimmille eläimille tappavaa, mutta käärmeen syljessä on ainetta, joka neutralisoi myrkyn.

Kuva: Shutterstock

Kannabis on tulevaisuuden lääke

Ihmisetkin voivat käyttää kannabista muissa kuin päihtymistarkoituksissa. Lue lisää lääkekannabiksesta tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: