Karva kärpänen

5 kaikenkarvaista karvafaktaa

Karvat tappavat petoja, maistavat ravinnon ja hämäävät vihollisia. Eläinten maailmassa karvat eivät ole vain koristeena, vaan niillä on runsaasti erilaisia toimintoja. Eläimen selviytyminen voi kirjaimellisesti olla karvan varassa.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016 teksti Christian Ammitzbøll Juul

1. Toukkien poltinkarvat kirvelevät

Kulkurinirkkoihin kuuluvan perhosen toukista kannattaa pysyä kaukana ja pitää myös lemmikit loitolla! Toukilla on pitkiä karvoja, jotka porautuvat viholliseen ja pistävät kuin neulat.

Karvoissa on ärsyttäviä aineita, jotka aiheuttavat polttavaa kutinaa, joka voi olla suorastaan tuskallista, jos karvoja joutuu silmiin tai hengitysteihin. Koirien tiedetään jopa kuolleen, kun ne ovat koskeneet toukkiin.

2. Parta hamuaa simpukoita hiekasta

Mursu on herkkä eläin. Tonnien painoisesta ruhostaan huolimatta se pystyy havaitsemaan jopa yksittäiset hiekanjyvät. Sen kuonon jäykät karvat ovat neulepuikkojan paksuisia mutta silti hyvin herkkätuntoisia.

Kun eläin liikuttelee kuonoaan merenpohjan yllä, karvat kertovat sille simpukoiden ja katkarapujen sijainnin. Kun saalis osuu kohdalle, mursu imaisee sen suuhunsa.

3. Kissa hämää hännällään

Karvaiset lemmikit petkuttavat vihollisiaan. Kun kissa tuntee olonsa uhatuksi, sen karvankohottajalihakset saavat sen karvat pörhistymään. Tällöin se näyttä isommalta ja uhkaavammalta kuin todellisuudessa, ja vastustaja voi hyvinkin loikkia pakoon häntä koipien välissä.

Sama ilmiö on havaittavissa myös ihmisellä, kun hiukset kohoavat pystyyn kauhuelokuvia katseltaessa.

4. Karvat muuttuivat panssariksi

Leijonakin joutuu antamaan periksi kohdatessaan muurahaiskävyn. Miljoonien vuosien kehityksen aikana heimon lajit ovat saaneet karvojen tilalle jäykät laatat, jotka limittyvät kuin kattotiilet.

Kun muurahaiskäpy tuntee itsensä uhatuksi, se käpertyy palloksi. Laatat muodostavat läpitunkemattoman panssarin, jonka edessä väkevinkin peto joutuu luovuttamaan ja lähtemään pois tyhjin vatsoin.

5. Kuuloaisti piilee karvaisissa jaloissa

Hämähäkit maistavat, haistavat ja kuuntelevat jaloillaan. Niiden kahdeksaa jalkaa peittävät sadat karvat, jotka toimivat herkkinä aistineliminä.

Jalkojen karvat rekisteröivät maku- ja hajumolekyylejä ja auttavat hämähäkkejä myös etsimään puolison. Ne pystyvät rekisteröimään myös ilmassa tapahtuvaa mikroskooppista liikettä, kuten ääniaaltoja.

Eläimillä on karvoja moneen menoon

Oletko kuullut saukon vesitiiviistä karvapeitteestä ja hirvieläinten perän vastustamattomista karvatupsuista? Lue lisää täällä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: