Boophis affelenae

Madagaskarin sammakot laskettiin

Saarella havaittiin elävän noin kaksi kertaa niin paljon sammakkolajeja kuin aiemmin on luultu.

perjantai 9. lokakuuta 2009

Afrikan itäpuolella sijaitsevan Madagaskarin saaren sammakkolajien määrä kaksinkertaistui yllättäen. Tutkijaryhmä, johon kuului muun muassa Espanjan luonnontieteellisen museon edustajia, arvioi, että tieteellisesti kuvattujen 244 lajin sijaan siellä elääkin 373–465 sammakkolajia.

Kurnuttajien lajimäärä ei kuitenkaan ole todellisuudessa muuttunut, vaan uuteen lukumäärään on päädytty tuoreella arviointimenetelmällä. Menetelmässä yhdistetään tiedot eläinten perimästä, fyysisistä ominaisuuksista ja ääntelystä. Luokittelua varten muun muassa analysoitiin 2?850:n yksilön perimä. Tutkitut eläimet kerättiin saaren 170:sta eri osasta.

Perimässä oli suurta vaihtelua

Analyysi paljasti saaren sammakoiden perimässä suurta vaihtelua. Perimän ja muiden tietojen pohjalta nykyinen sammakkopopulaatio jakautuukin huomattavasti useampaan lajiin kuin on luultu.

Sammakkolajien määrä on kasvanut maailmassa kymmenen viime vuoden aikana 19,4 prosenttia. Niitä tunnetaan nykyisin 6?449 kappaletta. Lajeja on silti vielä löytämättä tai nimeämättä niin paljon, että todellinen määrä lienee kaksin- tai jopa nelinkertainen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: