Panda puhuu

Pandat puhuvat

Pandoilla on oma kieli. Pandat kommunikoivat eri äänteillä sen mukaan, haluavatko ne ruokaa, seksiä vai emon turvaa.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kun urospanda pyrkii intiimiin kanssakäymiseen naaraan kanssa, se määkii kuin lammas. Pikku pandat taas kerjäävät emoltaan ruokaa ja huomiota sirkuttamalla.

Ääniviestejä opittiin ymmärtämään, kun seurattiin viiden vuoden ajan pandalaumaa, joka elää Etelä-Kiinassa Sichuanin maakunnassa sijaitsevalla suojelualueella.

Pandoille tulkkauslaite

Ääntelyn todettiin olevan tärkeä osa vain Kiinassa esiintyvien isopandojen viestintää. Ääntelemällä eri tavalla eri tilanteissa ne pystyvät ilmaisemaan toiveita, tarpeita ja mielialoja.

Tutkimusta vetävän Zhang Heminin mukaan tähän mennessä on onnistuttu selvittämään vasta 13 äännähdyksen käyttötarkoitus. Tavoitteena on kuitenkin käännöskone, joka pystyy puheentunnistustekniikan avulla tulkkaamaan pandojen viestejä.

PANDAA SUOMEKSI:

? Bää: ”Seksiseuraa tarjolla.” ? Tsi-tsi: ”Minulla on nälkä.”? Vau-vau: ”Minun tekee pahaa, voin huonosti.”? Ku-ku: ”Tuntuu hyvältä, voin mainiosti.”

Pandojen lisäksi muidenkin eläinten viestintää on tutkittu

Pandat viestivät äänteillä, simpanssit taas viittomilla. Skottitutkijat ovat laatineet simpanssien kielen sanakirjan. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: