nb_u33 panda

Panda huijaa itselleen luksuspalvelua

Pandanaaras huijasi eläintenhoitajat luulemaan, että se oli pieniin päin, koska se halusi lisää ruokaa.

torstai 13. elokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Taiwanin eläintarhan pandanaaraassa Yuan Yuanissa on kesäkuun 11. päivästä alkaen näyttänyt hoitajien mielestä olevan monia raskauden merkkejä. Sen ruokahalu on kadonnut, kohdun limakalvot ovat paksuuntuneet, ja sen elimistö on tuottanut normaalia enemmän progesteronia, joka viittaa siihen, että naaras on saamassa perheenlisäystä.

Nyt 11-vuotiaan pandan arvellaan kuitenkin huijanneen hoitajiaan, sillä ultraäänitutkimuksessa kohdusta ei löytynyt sikiötä. Asiantuntijat uskovat, että panda on saanut hoitajansa uskomaan olevansa raskaana, jotta se saisi kaikki tuleville pandaäideille eläintarhassa varatut etuudet.

Raskaana oleva panda elää luksuselämää

Tulevat pandamammat siirretään raskauden ajaksi luksushäkkeihin. Kesäkuussa Taiwanissa lämpötila oli noin 34 astetta, ja se on pandoille liikaa. Odottavien pandojen ei kuitenkaan tarvitse kärvistellä helteessä, sillä heidät siirretään ilmastoituun tilaan.

Lisäksi perheenlisäystä odottavat pandat saavat enemmän ruokaa ja hoitajilta enemmän huomiota.

Kiinalaiset asiantuntijat arvelevat, että Yuan Yuan on matkinut raskaana olevien naaraiden käytöstä havaittuaan, että ne saavat erikoiskohtelua.

Tämä panda ei ollut valeraskaana. Viime viikolla isokokoinen naaras sai pienet kaksoset.

Lisääntyminen on pitkä prosessi

Pandojen lisääntyminen on normaalistikin yllätyksiä täynnä. Hedelmöitynyt munasolu ei välttämättä kiinnity heti kohtuun, vaan se voi liikkua ympäriinsä jonkin aikaa. Siksi pandojen kantoaika voi vaihdella 95:stä aina 160:een päivään.

Normaalisti panda saa yhden poikasen kerrallaan ja poikanen elää emon kanssa siihen asti, kunnes emo synnyttää seuraavan kerran. Sukukypsyyden pandat saavuttavat noin kuusivuotiaina.

Lue lisää siitä, miten hedelmöitystekniikat, sikiötutkimukset, geenimanipulaatio ja kloonaus kehittyvät:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: