Giraffe

Onko kirahvin vaikea hengittää?

Kirahvin noin kaksi metriä pitkä henkitorvi on kapea, mikä ilmeisesti helpottaa hengittämistä.

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Täysikasvuinen uroskirahvi voi kasvaa viiden ja puolen metrin mittaiseksi. Sen noin kaksimetrinen kaula on kuin pitkä snorkkeli. Jos ihminen sukeltaessaan käyttää kovin pitkää snorkkelia, saattaa käydä niin, ettei ilma siinä vaihdu kunnolla jokaisella hengenvedolla eli snorkkelin jäännöstilavuus on suuri. Kirahvilla ei vastaavaa ongelmaa ole.

Kirahveilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, ettei niiden henkitorven jäännöstilavuus ole sen suurempi kuin muillakaan nisäkkäillä. Ilma vaihtuu niin, että hapensaanti ei vaikeudu.

Ilma virtaa kirahvin henkitorvessa 180 sentin sekuntivauhdilla eli noin kaksi kertaa niin nopeasti kuin ihmisillä. Näin suuri vauhti voi periaatteessa jo aiheuttaa ilman pyörteilyä, mikä kasvattaa ilmanvastusta ja heikentää hapensaantia. Tämäkään ei näytä silti olevan kirahville ongelma.

Vaikka kirahvin henkitorvi on pitkä, se on suhteessa kapeampi kuin muilla nisäkkäillä: sen läpimitta on vain nelisen senttiä. Ilmeisesti tämä vähentää pyörteilyä ja pienentää jäännöstilavuutta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: