cat fishing in bowl

Moni eläin suosii oikeaa puolta

torstai 31. maaliskuuta 2011

Tutkimusten mukaan suuri osa selkärankaisista käyttää ensisijaisesti oikean puolen raajoja etsiessään ja syödessään ravintoa.

Ihminen: Ihmisistä on noin 90 prosenttia oikeakätisiä ja 10 prosenttia vasenkätisiä. Molempia käsiä yhtä hyvin käyttäviä on alle prosentti.

Kädelliset: Simpanssit ja gorillat suosivat oikeaa kättään, kun niiden pitää suorittaa hienomotoriikkaa vaativia tehtäviä. 55 prosenttia simpansseista käyttää oikeaa kättä kaivaessaan tikulla hunajaa mehiläispesästä tai rikkoessaan pähkinöitä kivellä. 30 prosenttia suosii vasenta kättä. 15 prosenttia käyttää vaihtelevasti kumpaakin kättä.

Merinisäkkäät: Kahdeksan kymmenestä mursusta kaivelee pohjamutia oikealla evällään etsiessään ravintoa. Kahdeksan kymmenestä ryhävalaasta tonkii puolestaan pohjaa suunsa oikealla puolella.

Linnut: Linnut tähyilevät ruokaa ensisijaisesti oikealla silmällään. Esimerkiksi 60–90 prosenttia kanoista, kyyhkyistä ja viiriäisistä löytää helpoiten ruoan oikealta puoleltaan.

Chimpanse

Simpanssi puhuu oikealla kädellä

Psykobiologi William Hopkins yhdysvaltalaisesta Yerkesin kädellistentutkimuslaitoksesta osoitti äskettäin, että simpanssit käyttävät mieluiten oikeaa kättään, kun ne elehtivät ja viestivät toisilleen.

Aivokuvat ovat paljastaneet, että simpanssin aivot ovat samalla tavalla epäsymmetriset kuin ihmisen. Hopkins havaitsi jopa, että viestintä aktivoi simpanssin vasemmassa aivopuoliskossa saman alueen kuin ihmisellä. Simpanssin oikeakätinen elehdintä voi olla osoitus siitä, että ihmisen ainutlaatuisen ilmaisuvoimainen sanallinen viestintä juontuu elekielestä. Toisin kuin ennen oletettiin, kielen synty ei ilmeisesti tapahtunut ihmisen kehityslinjassa, vaan kieli sai alkunsa ihmisen ja kaikkien nykyihmisapinoiden yhteisessä kantamuodossa 40 miljoonaa vuotta sitten.

Testaa lemmikkisi

Eri eläinlajeilla on eri suosikkipuoli. Katso, päteekö yleissääntö sinun lemmikkiisi.

Kun kissa kaivaa esineitä purkista, se käyttää jompaakumpaa etutassua. Kollit suosivat tavallisesti vasenta tassua. Naaraskissat ovat yleensä oikeatassuisia.

Nähdessään omistajansa koira heiluttaa hurjasti häntäänsä – ja yleensä vahvemmin oikealle kuin vasemmalle. Sen sijaan vieraan lajitoverin kohdatessaan koira on usein varovainen ja jännittynyt, ja silloin häntä heiluu enemmän vasemmalle.

Akvaariokalojen tutkiminen voi olla hankalaa, mutta monet kalalajit kääntyvät tuntemattomia esineita kiertäessään aina samaan suuntaan. Sinirihmakalan suosikkipuolen voi nähdä tarkkailemalla, kumman rihmamaisista vatsaevistään se ojentaa tunnustellessaan uusia esineitä. Useimmat kalat ovat vaseneväisiä.

Useimmat sammakot panevat ruoan suuhunsa vasemmalla eturaajallaan. Sammakonpoikaset puolestaan tekevät yleensä käännöksen oikealle noustessaan pintaan haukkaamaan ilmaa.

Suurin osa matelijoista käy kiinni ruokaan, jonka ne näkevät oikeanpuoleisella silmällään. Jos sinulla on terraario, voit tarkkailla eläinten reaktioita tarjoamalla niille suupaloja vuoron perään eri puolelta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: