Harvestman

Miten lukki liikkuu?

Seinälukin ohuet jalat näyttävät aivan voimattomilta. Miten se oikein liikkuu?

maanantai 9. marraskuuta 2009

Lukkien pallomainen vartalo vaikuttaa ikään kuin riippuvan neljän raajaparin varassa. Hämähäkkieläimille ominaiset kahdeksan raajaa ovat lukeilla erittäin pitkät, sirot ja taipuisat. Erinomainen liikkuvuus ja joustavuus takaavat honteloiden jalkojen pitämisen ja tasapainon säilymisen hankalassakin ympäristössä.

Joillakin lukkilajeilla on pienet – ikään kuin ylimääräiset – nivelet raajojensa alapäässä. Ne mahdollistavat samankaltaisen lenkkimäisen tarttumaotteen kuin vaikkapa puoliapinoiden pitkä ja taipuisa häntä. Lukkien on havaittu käyttävän tätä mahdollisuutta hyväkseen myös keskinäisissä välienselvittelyissä.

Ohuissa jaloissa on lihaksia ja jänteitä

Vaikka raajat ovat ohuet, niissä on niin lihaksia kuin jänteitäkin. Silti niistä ei ole saalistusvälineiksi. Passiiviseen pyyntiin ne kyllä sopivat, sillä ne aistivat helposti paikalle sattuvien pikku eläinten liikkeet. Lukit syövät kuitenkin useimmiten orgaanista jätettä.

Uhattuna lukki voi irrottaa raajansa, jotta ahdistelija kiinnittäisi huomionsa siihen eikä lähtisi perään. Menetys on pysyvä, sillä lukki ei pysty kasvattamaan uutta jalkaa tilalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: