Mikä panee Joulusaaren ravut vaeltamaan?

Mikä panee Joulusaaren ravut vaeltamaan?

Joulusaaren miljoonat punaiset ravut vaeltavat kerran vuodessa saaren keskiosan viidakosta mereen ja takaisin. Miksi?

perjantai 21. marraskuuta 2014

Punaiset ravut tekevät lisääntymisretken

Lisääntymisvietti. Joulusaarella Intian valtameressä elävät arviolta 120 miljoonaa rapua vaeltavat saaren keskiosan viidakosta rannikolle parittelemaan ja lisääntymään.

Vaellus tapahtuu kerran vuodessa loka-joulukuussa sadekauden alkaessa, jolloin ilma on ravuille sopivan kostea. Matka rannikolle kestää 5–7 päivää. Veden ääreen päästyään ja kumppanin löydettyään ravut parittelevat rantahiekan kuopissa. Lemmenhetken jälkeen koiraat palaavat viidakkoon ja naaraat jäävät rannalle odottamaan, että munat kypsyvät.

Maaravut laskevat munansa mereen

Munimisaika määräytyy vuoroveden mukaan niin, että naaraat laskevat munansa veteen silloin, kun nousu- ja laskuveden ero on pienin ja rantamatalikolle on turvallista mennä munimaan. Poikaset kuoriutuvat, kun muna on vedessä. Noin kuukauden ikäisinä poikaset nousevat maihin ja alkavat yhdeksän päivää kestävän vaelluksen kohti viidakkoa.

Vaeltavien rapujen laumat ovat niin suuria, että ne tukkivat maanteitä.

Katso, miten ravut vaeltavat

Lähde tutustumaan rapuihin, jotka elävät Indonesian eteläpuolella sijaitsevassa Joulusaaressa. Samalla saat selville, mistä saari on saanut nimensä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: