Counting whales

Valaat näyttäytyvät satelliittikuvissa

Tutkijat ovat alkaneet laskea valaita satelliittikuvien avulla. Maailman suurimpien merieläinten kantojen koon muutokset heijastavat lajien ja niiden elinympäristön tilaa.

torstai 22. toukokuuta 2014

Valaita laskevat British Antarctic Survey -tutkimusohjelman tutkijat ottivat avuksi satelliittikuvat, vaikka nämä ovat monesti liian ylimalkaisia isojenkin eläinten havaitsemisen kannalta.

Järjestelmä etsii valaita automaattisesti

Parannusta asiaan saatiin uudesta menetelmästä, jossa tarkimmat satelliittikuvat käydään automaattisesti läpi kuva-analyysiohjelmalla. Tulkinta osoittautui tehokkaaksi tavaksi paikantaa valaita. Seula on niin tiheä, että se löytää satelliittikuvista valaat 90 prosentin varmuudella.

Valvonta entistä edullisempaa

Tästä avautuu aivan uusia mahdollisuuksia päästä perille valaskantojen koosta, sillä tähän asti laskenta on perustunut joko rannalta tai laivoista tehtyihin näköhavaintoihin. Kun laskennan lähtökohtana ovat satelliittikuvat, lajien tilaa ei tarvitse päätellä vain otoshetken yksilömääristä. Uusi keino antaakin tietoa hyvin laajalta alueelta nopeasti, luotettavasti ja edullisesti.

Valaskuvia

Worldview 2 -satelliitin merestä ottamissa kuvissa näkyy epämääräisiä läiskiä. Analyysi paljastaa ne kuitenkin valaiksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: