Tukehtuuko hetulavalas?

Voiko hetulavalas tukehtua?

Hetulavalas nielee ruokansa eläinmaailman avarimman ruokatorven läpi. Ruokatorven läpimitta voi olla koripallon kokoluokkaa. Voiko hetulavalas silti tukehtua, jos se ahmii liikaa?

tiistai 31. toukokuuta 2016

Hetulavalailla ei ole suurta vaaraa tukehtua ruokaansa. Ruokatorvi ei veny niin paljon, että sinne pääsisi liian iso suupala, ja putki on hyvin rasvattu. Hengitystiet ovat erillään ruokatorvesta.

Hetulavalaat, kuten sinivalaat, ovat suurimpia koskaan Maan päällä eläneitä eläimiä, mutta niiden ravintoa ovat hyvin pienet eliöt, krilliksi kutsutut äyriäiset.

Myös parvikalat maistuvat niille. Krilliä esiintyy merissä runsain mitoin, joten valailla harvoin on ongelmia syödä itseänsä kylläiseksi.

Hetulavalas on hampaaton

Ruokailu vaatii kuitenkin oman tekniikkansa. Hetulavalailla on hampaiden asemesta hetulat eli suulaessa kiinni olevat sarveislevyt, joilla ne siivilöivät vedestä syötävät ainekset.

Hetulavalas siivilöi ruokansa hetuloillaan.

Kun valas on löytänyt krilli- tai kalaparven, se ahmaisee siitä osan suuhunsa ja puristaa hetuloiden välistä veden pois suustaan. Hetuloiden taakse jääneen suupalan se nielaisee.

Ruokatorvi kuin koripallo

Ruokatorven läpimitta on suunnilleen greipin tai koripallon kokoluokkaa. Kalaa syövilllä lajeilla ruokatorvi on suurempi.

Jos suuhun sujahtaa nieltäväksi sopimatonta, valas sylkäisee sen pois. Hetulavalailla on päälaessaan kaksi hengitysaukkoa, jotka ovat yhteydessä henkitorveen.

Valaat eivät hengitä suun kautta.

Näin hetulavalas aterioi

Hetulat ovat suulaessa kiinni olevia sarveislevyjä, joilla hetulavalaat siivilöivät ravintoa vedestä. Kielen avulla ne puristavat veden ulos hetuloiden välistä.1. Kun hetulavalas ryhtyy aterialle, se avaa kitansa ammolleen, jolloin vettä virtaa suuhun. Virtaava vesi vetää krilliä tai kaloja suuhun.2. Kun suu on täynnä ruokaa – ja tuhansia litroja vettä – valas painaa kielellään veden hetuloiden lomasta ulos. 3. Krillit tai kalat jäävät hetuloiden sisäpuolelle, ja valas nielaisee suupalansa. Se sylkee ulos palat, jotka eivät mahdu ruokatorveen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: