dolphin talking

Delfiinit kutsuvat toisiaan nimeltä

Uuden tutkimuksen mukaan ainakin Skotlannin itärannikon edustalla elävät pullokuonodelfiinit kutsuvat toisiaan nimeltä. Yhteydenpito on erityisen tärkeää emolle ja poikaselle, mutta myös täysikasvuiset urokset voivat pitää yhteyttä ääniviesteillä.

keskiviikko 28. elokuuta 2013 teksti Lars Thomas

Jokaisella delfiinillä on oma sävelkuvionsa

Jo pitkään on tiedetty, että jokaisella delfiinillä on oma yksilöllinen sävelkuvionsa, jolla se aloittaa kaikki viestinsä. Yksilöllistä vihellyskuviota on vähän vitsaillen kuvailtu delfiinien nimeksi, mutta tuore tutkimus osoittaa vitsin todeksi. Skotlantilaisessa St. Andrewsin yliopistossa vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan ainakin Skotlannin itärannikon edustalla elävät pullokuonodelfiinit kutsuvat toisiaan nimeltä ja reagoivat omaan nimeensä eri tavoin kuin muiden nimiin.

Emot nimeävät poikasensa

Poikaset oppivat nimivihellyksensä emoltaan. Delfiinit käyttävät nimeä esittäytyessään tai kutsuessaan toisiaan. Jos kaksi delfiiniä eksyy toisistaan, ne uivat ympäriinsä ja kutsuvat toisiaan. Yhteydenpito on erityisen tärkeää emolle ja poikaselle, mutta myös täysikasvuiset urokset voivat olla läheisiä ja pitää yhteyttä ääniviesteillä.

Delfiinit osaavat matkia ääniä

Delfiinit ovat taitavia matkimaan toisiaan. Tutkimuksissa on todettu, että tarkoilla välineilläkin on vaikeaa erottaa, onko kyseessä yksilö, joka esittelee itsensä, vai onko viheltelijä jokin toinen delfiini, joka kutsuu toista nimeltä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: