Meduusat ovat hengenvaarallisia

3 meduusaa, jotka voivat tappaa sinut

Merissä kelluu erikokoisia ja -värisiä meduusoja. Monet meduusat ovat täysin vaarattomia, mutta joillakin hyytelömöykyillä on käytössään luonnon tappavimpiin kuuluvaa myrkkyä. Tässä kolme meduusaa, joita kannattaa välttää lomalla.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016 teksti Martin Bernth ja Lars Thomas

Meduusat näyttävät kovin vähäpätöisiltä ratavedessä lilluessaan.

Jotkin meduusat voivat kuitenkin aiheuttaa ihmiselle hengenvaaran. Meduusan pyyntilonkeron polttiaissolut puhkaisevat ihon ja ruiskuttavat siihen myrkkyä, jonka aiheuttamat kivut tainnuttavat ahdistelijan.

Tässä kolme meduusaa, jotka kannattaa kiertää uimaretkellä todella kaukaa:

1. Portugalinsotalaiva hukuttaa

Portugalinsotalaiva ei ui omin voimin vaan ajelehtii aaltojen mukana. Portugalinsotalaivan poltinsolut tekevät kipeää, ja uimari takertuu helposti jopa sen pitkiin lonkeroihin. Joskus uimari hukkuu, kun poltinsolujen aiheuttamat kivut tainnuttavat hänet.

Portugalinsotalaivoja esiintyy laajasti trooppisissa ja subtrooppisissa merissä.

2. Ampiaismeduusa tappaa nopeasti

Ampiaismeduusan myrkky on niin voimakasta, että se voi tappaa ihmisen, jos tämä ei heti pääse hoitoon. Australiassa ainakin 65 ihmistä on kuollut ampiaismeduusan myrkkyyn.

Nämä tappavat meduusat viihtyvät Australian ja Kaakkos-Aasian välisissä merialueilla.

3. Irukandji pysäyttää sydämen

Irukandji on läpinäkyvä muutaman sentin pituinen hyytelöeläin. Sitä esiintyy trooppisissa vesissä muun muassa Australian pohjoisrannikon edustalla. Joitakin yksilöitä on tavattu myös Pohjanmeressä ja Välimeressä.

Irukandjin myrkkyä pidetään maailman voimakkaimpana. Poltinsolujen pisto on erittäin tuskallinen, ja se voi aiheuttaa jopa tappavan aivoverenvuodon ja sydänpysähdyksen, ellei uhria saada ajoissa sairaalahoitoon. Suuretkaan annokset kipulääkettä eivät lievitä tuskia.

Meduusat ovat mestariuimareita

Hyytelöklönttejä muistuttavat meduusat ovat täynnä yllätyksiä. Viimeksi tutkijat ovat havainneet, että meduusojen uintitekniikka on erittäin tehokas.

Lue uusista tutkimustuloksista tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: