Octopus arm 2014/14

Kaikki jättiläiskalmarit kuuluvat samaan lajiin

Video: Jättiläiskalmari saatiin 2013 ensimmäisen kerran vangituksi videolle. Tuore tutkimus osoittaa, että kaikki maailman jättiläiskalmarit kuuluvat samaan lajiin. Merten arvoituksellisen jätin salaisuudet ovat siis pikkuhiljaa paljastumassa.

keskiviikko 3. syyskuuta 2014 teksti Rasmus Palludan

Kymmenen metrien pituista lonkeroa, ihmisen pään kokoiset silmät ja papukaijamainen nokka, joka silpoo saaliin suupaloiksi. Näillä eväillä jättiläiskalmarit ovat muinoin antaneet aiheen moneen merihirviötarinaan. Nyt jättiläiskalmarista tiedetään jo monta faktaa, vaikka elävänä sen on nähnyt ani harva.

Jättiläinen kuvassa

Katso tästä, miten jättiläiskalmari tuijottaa suoraan kameraan:

Kaikki samaa lajia

Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi äskettäin tulokset dna-analyysistä, jossa vertailtiin 43:n eri puolilta Atlanttia ja Tyyntämerta löydetyn jättiläiskalmarin perimää. Tutkimuksen mukaan kaikki yksilöt ovat saman lajin edustajia.

Tulos oli yllättävä, sillä siihen asti oli pidetty jokseenkin varmana, että jättiläiskalmarilajeja on ainakin 20. Vertailu kuitenkin osoitti, että tutkittujen yksilöiden dna:n 20?331 emäsparista vain 181:ssä oli eroja. Poikkeama niin vähäinen, että kaikkien kalmarien täytyy olla samaa lajia.

Merivirrat kuljettavat munia

Yhden lajin levittäytyminen niin laajalle alueelle on yllättävää, sillä jättiläiskalmarit eivät juuri tee kaukomatkoja. Pikemminkin niille on tyypillistä pysytellä samoilla seuduilla syvyyksissä, missä lämpötila on niille sopiva: 10–15 astetta. Todennäköinen selitys on, että kalmarin hedelmöittyneet munat tai niistä kuoriutuneet poikaset nousevat pintavesiin ja lähtevät kulkemaan merivirtojen mukana.

Kalmari videoitiin

Jättiläiskalmari pysyttelee yleensä hyvin piilossa, joten siitä ei ole paljon kuvamateriaalia. Muutaman kerran tutkijat ovat kuitenkin bonganneet jättinilviäisen elävänä. Vuonna 2013 japanilais-yhdysvaltalainen kuvausryhmä ikuisti videolle jättiläiskalmarin sen luontaisessa elinympäristössä Tyynessämeressä puolen kilometrin syvyydessä. Katso video artikkelin alkuosasta.

Lue lisää jättiläiskalmarista

Lue koko artikkeli jättiläiskalmarista Tieteen Kuvalehden numerosta 14/2014.

Lue lisää

Voit lukea jättiläiskalmaria käsittelevän artikkelin "Hirviö tutuksi" Tieteen Kuvalehden numerosta 14/2014.

Latauspainike sivun alalaidassa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: