Marine mammals navigation

Millä tavoin nisäkkäät navigoivat meressä?

Miten valaat ja muut merinisäkkäät löytävät tiensä pitkien matkojen takaa samoille lisääntymisalueille vuodesta toiseen?

maanantai 6. tammikuuta 2014

Merinisäkkäät voivat todellakin uida tuhansia kilometrejä muuttomatkoillaan. Valaat paitsi palaavat tietyille vesille lisääntymään myös vaihtavat muuten paikkaa monta kertaa vuodessa sen mukaan, millä seudulla on erityisen runsaasti ravintoa minäkin vuodenaikana. Liikkuva elämä vaatii hyvää paikannus- ja suunnistuskykyä.

Tutkijat eivät kuitenkaan tarkkaan tiedä, millä keinoin merinisäkkäiden navigaatio tapahtuu. Jotain sentään tiedetään. Valaat ja hylkeet ovat älykkäitä eläimiä, jotka pystyvät varmasti määrittämään sijaintinsa ja suunnistamaan esimerkiksi maiseman kiintopisteiden, kuten rannikolla olevien suurten kallioiden, perusteella.

On myös arveltu, että valaat ja hylkeet pystyvät tunnistamaan tiettyjä merialueita, esimerkiksi jokisuiden edustoja, veden suolaisuuden mukaan.

Biologit ovat lisäksi saaneet viitteitä siitä, että merinisäkkäät voivat tunnistaa ja seurata maapallon magneettikentän voimaviivoja samalla tavalla kuin muuttolinnut.

Navigointi magneettikentän mukaan

Merinisäkkäillä saattaa olla samanlainen magneettiaisti kuin esimerkiksi kilpikonnilla. Alaskan ja Havaijin välillä liikkuvat ryhävalaat kulkevat reittiä, joka poikkeaa vain asteen magneettiselle pohjoisnavalle johtavalta linjalta.

Joen maku meressä

Merinisäkkäät ilmeisesti pystyvät tunnistamaan erot meriveden suolapitoisuudessa. Siten ne saattavat tunnistaa merialueet, joille virtaa makeaa jokivettä, ja määrittää sijaintinsa maun perusteella.

Antaa merivirtojen viedä mennessään

Merivirrat ovat pysyviä reittejä. Jotkin eläimet ovat voineet oppia kulkemaan paikasta toiseen seuraamalla tiettyä virtaa tiettyyn suuntaan.

Aurinko opastaa

Taivaankappaleet voivat antaa osviittaa oikeasta suunnasta. Apuna voi olla yksinkertainen sääntö, kuten esimerkiksi se, että auringon pitää aina nousta vasemmalta puolelta, kun mennään lisääntymisseudulle, ja oikealta, kun ollaan matkalla talvehtimisvesille.

Tähtitaivas karttana

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että jotkin hylkeet osaavat määrittää sijaintinsa tähtikuvioiden avulla. Valailla voi olla sama kyky.

Vuoret maamerkkeinä

Valaiden ja hylkeiden reitit kulkevat usein lähellä rantaa. Merinisäkkäät käyvät säännöllisesti pinnalla hengittämässä ja voivat siten käyttää kiintopisteinä myös rannikon maastonkohtia kuten kallioita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: