Fish at reef

Mikä merkitys kalojen väreillä on?

Erilaisissa vesissä elävien kalojen väritys vaikuttaa vaihtelevan suuresti. Miksi?

maanantai 10. tammikuuta 2011

Yleisesti voidaan sanoa, että eläin pyrkii värityksellään herättämään tai välttämään huomiota. Kun värit sulautuvat ympäristöön, eläin välttää paremmin saalistajan hyökkäykset tai pääsee huomaamatta oman saaliinsa tuntumaan. Näyttävät värit taas houkuttelevat lajitovereita tai pelottavat mahdollisia vihollisia.

Merikalojen väreihin vaikuttaa myös valon määrä. Valon määrä vähenee asteittain syvemmälle mentäessä. Kun ollaan kyllin syvällä, valoa ei ole lainkaan, joten värityksellä ei ole merkitystä. Ylemmissä vesikerroksissa näkyvän valon aallonpituudet eli värit vaihtelevat.

Glowing fish

Ensimmäisenä häviää punainen valo: punainen ei erotu enää muutaman kymmenen metrin syvyydessä. Punainen väri tarjoaa siis eräänlaisen suojan, ja siksi monet mustekalat ja kalat ovatkin punaisia. Syvimmälle yltävät valon siniset aallonpituudet, mutta yli 90 metrin syvyydessä suurin osa niistäkin häviää. Monet niissä syvyyksissä esiintyvistä kaloista ovatkin sinertäviä tai mustia.

Jumping swordfish

Valo vaikuttaa myös siten, että moni kala on vatsasta vaalea, jolloin sitä on vaikeampaa havaita alhaalta katsottaessa, ja selästä tumma, jolloin se sulautuu tummaan pohjaan. Näyttävin väritys on koralliriuttojen kaloilla. Tarkoitus lienee kiinnittää lajitoverien huomio erilajisten kalojen joukossa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: