Søstjernen æder muslingen med maven

Meritähti ujuttaa mahansa simpukan kuoren sisään

Meritähdellä ei ole hampaita eikä kynsiä. Silti se on hengenvaarallinen vastustaja simpukoille. Katso, miten viisisakarainen peto syö saaliinsa kuoren sisäpuolelta.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Meritähti syö simpukan kuoren sisäpuolelta

Meritähden ulkonäkö pettää. Se ehkä näyttää harmittomalta, mutta se on tappava peto, jolla on salainen ase – se voi pullauttaa mahalaukkunsa suun kautta ulos ja tunkea sen kuoren raosta simpukkaan.

Meritähden sakaroissa on putkijalkoja, jotka tarttuvat tiukasti kiinni simpukan kuoreen. Sitten peto vääntää niin kauan, että simpukka ei enää jaksa pitää kuorensa puoliskoja tiiviisti toisiaan vasten ja niiden väliiin avautuu pieni rako.

Seuraavaksi meritähti työntää mahalaukkunsa suun kautta ulos ja ujuttaa sen kuoren puoliskojen välistä simpukkaan. Mahan pilkkovat entsyymit sulattavat simpukan vähitellen velliksi ja vain tyhjä kuori jää jäljelle. Kun meritähti vetää mahalaukkunsa taas sisään, ruokasula tulee sen mukana ja ravintoaineet alkavat imeytyä meritähden elimistöön.

Merenpohjan saalistajat

Kissakalan erikoiset hampaat puhkaisevat simpukan kuoren kuin naskali nahan, ja merisiili kääntää piikkinsä aina ahdistelijaan päin. Sukella merenpohjan pimeään elinympäristöön lukemalla alla oleva artikkeli:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: