Underwater arthropod

Meriluonto yllätti taas

Indonesian rannikkoalueilta löytyi kävelevä kala ja lihaa syövä sieni

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Yhdysvaltalaiset ja indonesialaiset tutkijat ovat löytäneet seitsenviikkoisessa merenpohjan kartoituksessa Indonesian rannikolta noin 40 uutta korallia ja 50 muuta tuntematonta lajia: etanoita, merikurkkuja, simpukoita, merivuokkoja, kaloja ja katkarapuja. Tulokset julkaisi Yhdysvaltojen kansallinen valtameren- ja ilmakehäntutkimuslaitos NOAA.

Herkules

Kartoituksessa tallennettiin 100 tuntia videokuvaa ja 100?000 valokuvaa. Niissä näkyy muun muassa eviensä varassa kävelevä kala ja kukkamainen, tahmeapiikkinen sieni.

Merenpohjaa tutkittiin 54?000 neliökilometrin laajuudelta 240–1?600 metrin syvyisistä kohdista. Kauko-ohjauksinen Little Hercules- eli Pikku Herkules -sukellusrobotti teki 72 sukellusta ja lähetti tietoja emoalukselle sekä suoraan tutkijoiden tietokoneille yhdysvaltalaisiin ja indonesialaisiin yliopistoihin.

Coffin fish

Alus kuvasi muun muassa 6?000 vuotta vanhoja koralleja, jättiläismäisiä, läpimitaltaan 20-senttisiä merihämähäkkejä, muualla maailmassa hyvin harvinaisia merililjoja sekä kukkaa muistuttavan eliön, joka osoittautui eräänlaiseksi piikikkääksi petosieneksi.

Sea fungus

Tutkijoiden mukaan vie useita kuukausia tai ehkä vuosiakin, ennen kuin kaikki tiedot on analysoitu ja uusien lajien määrä vahvistettu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: