nb_u04 whale

Merieläimet porskuttavat – ainakin vielä

Uuden tutkimuksen mukaan 1500-luvulta alkaen maalla elävistä eläinlajeista 500 on kadonnut. Merieläimet sen sijaan ovat tähän asti onnistuneet välttämään sukupuuton paremmin.

torstai 22. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Iloinen uutinen, jossa on katkera jälkimaku.

Siinä on päälimmäinen ajatus kansainvälisen tutkijaryhmän raportista, jossa tutkittiin valtamerissä elävien eläinten elinehtoja.

Science-lehdessä julkaistussa raportissa todetaan, että maalla elävistä lajeista on 500 viime vuoden kuluessa kadonnut kaikkiaan 500. Samalla aikavälillä merieläimistä on kuollut sukupuuttoon vain 15 lajia.

Merieläimet ovat saaneet elää rauhassa

Tutkijat toteavat, että yksi suuri syy maaeläinten tuhoon on ollut teollinen vallankumous, joka taas ei juuri ole häirinnyt meressä eläviä lajeja.

Kalastajilla ja valaanpyytäjillä on suurimman osan tutkimuksen kattavasta ajasta ollut käytössään vain pieniä aluksia, joilla on voitu pyytää meren antimia vain rannikoiden läheisyydessä.

Samalla tutkijat kuitenkin varoittavat, että juuri nyt meriin kohdistuu ihmisten taholta vastaavanlainen paine, joka teollisen vallankumouksen aikana aiheutti monen maaeläinlajin tuhon.

Kalastusta helikoptereilla

Tehdasalukset, tonnikalan kasvatus, katkaraputehtaat ja merenpohjan kaivostoiminta ovat uhkia, jotka tutkijat nostavat esiin.

Perinteinenkin kalastus on laajentunut voimakkaasti. Nykyään kalastuksessa käytetään helikoptereita, satelliittiohjauksisia supertroolareita ja valtavia verkkoja.

Ilmastonmuutos on suurin uhka

Tutkijat ehdottavat, että suuria merialueita rauhoitettaisiin niin, että kalastus ja teollinen toiminta olisi niillä kielletty. Näin ne säilyisivät eräänlaisina reservaatteina.

Nämäkään toimet eivät ehkä jatkossa auta, sillä ilmastonmuutoksen aiheuttama meriveden lämpötilan nousu on suurin uhka merieläimille.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: