Jellyfish illustration

Meduusa päihittää kalat

Hyytelöeläimet menestyvät alkeellisella pyyntitekniikallaan, kun kalakannat harventuvat.

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Samaan aikaan kun ryöstökalastus ja saasteet ovat ajamassa monet kalalajit sukupuuton partaalle, meduusoilla näyttää olevan menossa noususuhdanne. Ne voivat jopa vallata petokalojen ekologisen lokeron.

Espanjalaisen Oviedon yliopiston biologi José Luis Acuña on tutkinut hyytelömäisten polttiaiseläinten kykyä pyydystää vedessä ajelehtivaa eläinplanktonia ruoakseen ja tullut siihen tulokseen, että meduusat ovat vähintään yhtä hyviä kuin kalat ja parempia kuin äyriäiset.

Tulos on sikäli yllättävä, että kala voi tähystää planktonia silmillään, mutta sokea meduusa joutuu odottamaan, että virta tuo planktonin sen pyyntilonkeroihin. Meduusat myös uivat varsin hitaasti, joten niiden pyyntialue on pienempi kuin kalojen.

Meduusojen etuna on vähäinen energiankulutus. Niiden kudokset ovat 95-prosenttisesti vettä, joten ne voivat kasvaa suuriksi rasittamatta aineenvaihduntaansa. Joillakin lajeilla on kaksi metriä leveä uimakello ja 30-metriset pyyntilonkerot. Niillä voi haravoida planktonia jo melko laajalta alueelta. Meduusat ovat myös kovia lisääntymään, joten ne saattavat hyvinkin syrjäyttää kalat merien suurimpana petoeläinryhmänä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: