Ruokaa tappavan myrkyllisistä kaloista

Näin elokuvan, jossa japanilainen kokki valmisti ruokaa myrkyllisestä pallokalasta. Mistä myrkystä on kysymys?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kalojen sisältämiä myrkyllisiä aineita kutsutaan iktyotoksiineiksi. Kalamyrkkyjen vaikutustavat ja koostumus vaihtelevat lajeittain. Esimerkiksi ankeriaskalojen myrkky on niiden veriseerumissa ja hajoaa kuumennettaessa. Jotkin kalalajit ovat myrkyllisiä kauttaaltaan. Joidenkin kalojen evien, pyrstön tai kiduskansien piikeissä on erityisiä myrkkyrauhasia. Tällaisen myrkkypiikin pisto voi olla hengenvaarallinen. Japanilainen ruokaerikoisuus fugu tehdään Tetraodon-suvun myrkyllisistä pallokaloista. Pallokalojen iktyosarkotoksiini-niminen myrkky on erittäin voimakasta. Sitä on naaraan mätipussissa. Myrkytysvaaran vuoksi pallokaloista saavat valmistaa ruokaa ainoastaan pallokalojen käsittelyyn hyvin perehtyneet valtuutetut kokit. Kala on valmistettava taiten, jotta ruoka ei sisältäisi vaarallista määrää syöjän keskushermostoon vaikuttavaa myrkkyä. Kalamyrkyiksi sanotaan myös kuolleissa, mätänevissä sinänsä myrkyttömissä kaloissa bakteeritoiminnan tuloksena muodostuvia aineita, jotka voivat aiheuttaa vakavia ruokamyrkytyksiä. Mm. Clostridium botulinum -bakteerin tuottama botuliini on voimakkaimpia tunnettuja myrkkyjä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: