Hvalmund

Meribiologi tutkii salaperäistä jättiläistä

Maailman suurin kala, valashai, on onnistunut välttelemään tutkijoita yllättävän hyvin. Siitä ei vielä tiedetä paljonkaan. Australialainen meribiologi Brad Norman on päättänyt paljastaa kiireettömän jättiläisen salat. Avukseen hän on saanut muun muassa tähtitieteilijöitä ja valokuvaavia harrastajasukeltajia.

tiistai 23. helmikuuta 2010 teksti Anders Priemé

Valashain kohtaaminen Australian länsirannikon edustalla muutti meribiologi Brad Normanin elämän. Hän vaikuttui näkemästään niin, että on sittemmin omistanut suuren osan ajastaan valashaiden tutkimiselle.

Valashai on maailman suurin kala. Se voi kasvaa lähes linja-auton kokoiseksi, joten sen luulisi olevan helppo havaita, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän. Sen lisääntymistavat, syntymä, kasvu ja kuolema ovat edelleen pitkälti hämärän peitossa. Sen elintapojakaan ei tunneta: joidenkin yksilöiden tiedetään vaeltavan tuhansia kilometrejä, mutta suurin osa ei näytä juuri poistuvan kotivesiltään. Vuoteen 1986 asti oli tiedossa vain 320 vahvistettua havaintoa valashaista. Sittemmin havaintojen määrä on kasvanut moninkertaiseksi.

Trooppisen vyöhykkeen lämpimissä vesissä eläviä valashaita on bongattu 124 maassa. Suuri osa havainnoista on harrastajasukeltajien tekemiä. Myös Norman luottaa tutkimuksessaan sukeltajien apuun. Normanin tavoitteena on kartoittaa valashain vaellusreittejä ja kannan rakennetta.

Mand og hval

Sitä varten on tarpeen tietää, missä mikin yksilö on liikkunut. Se on periaatteessa helppoa, sillä valashain nahassa on täpliä, joiden muodostama kuviointi on yksilöllinen. Kun hai on kerran valokuvattu, se voidaan tunnistaa, kun se tulee vastaan uudestaan.

Norman perusti 1999 valashaiden seurannan helpottamiseksi ECOCEAN-tietokannan, johon kuka tahansa voi lähettää valokuvia kohtaamistaan valashaista. Ideana on tunnistaa kuvissa olevat yksilöt ja muodostaa kuvauspaikkojen perusteella käsitys niiden liikkeistä.

Osallistu sinäkin!

Kuka tahansa voi lähettää ottamiaan kuvia valashaista Brad Normanin perustamaan ECOCEAN-tietokantaan. Tähän mennessä tutkijat ja harrastajasukeltajat ovat kartuttaneet tietokantaa yli 23 000 kuvalla.

Lue lisää siitä, miten kuvia valashaiden täplistä käytetään hyväksi tutkimuksessa: whaleshark.org

Valashain täpläkuvia voi lähettää osoitteessa

Tästä pääset katsomaan kuvia valashaista, jotka on tunnistettu ECOCEAN-tietokannan avulla

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: