Ice fishing

Miten hyvin kala sietää kylmää?

Miten kaloille käy, jos järvi jäätyy pohjiaan myöten?

tiistai 24. tammikuuta 2012

Kalat ovat vaihtolämpöisiä eläimiä, joiden ruumiinlämpö riippuu ympäristön lämpötilasta. Monet kylmien seutujen kalalajit ovatkin sopeutuneet jopa nollan asteen tuntumassa oleviin lämpötiloihin.

Kalankin kylmänsietokyvyllä on kuitenkin rajansa. Yksikään kala ei kestä jäätymistä, sillä jää vahingoittaa solujen rakenteita niin pahoin, että vauriot eivät korjaudu.

Useimmat kalat kuolevat, kun veden lämpötila laskee –0,7 asteeseen. Joidenkin napa-alueiden kalalajien elimistö kuitenkin tuottaa proteiinia, joka alentaa jäätymispistettä ja estää jäänmuodostusta.

Jäänestoproteiinin ansiosta kalojen elintoiminnot säilyvät normaaleina, vaikka veden lämpötila laskee nollan alapuolelle. Hyvin suolaisen meriveden jäätymispiste voi olla 3–4 miinusastetta.

Kalat kuolevat hapenpuutteeseen

Makean veden jäätymispiste on lähellä nollaa astetta, mutta tavallisesti järvikalat selviävät kovistakin pakkastalvista, sillä järvet jäätyvät harvoin pohjaa myöten. Vaikka pintavesi olisi kylmää, pohjalla veden lämpötila on noin neljä astetta. Talvisin kalojen selviytymistä voi kuitenkin uhata happikato. Se on merkittävä riski varsinkin pienissä järvissä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: