Acorn worm

Isis löysi merestä outoja eliöitä

Vedenalaisesta vuoriketjusta etsitään tietoa selkärankaisten kehityksestä.

maanantai 8. marraskuuta 2010

Pohjois-Atlantin pohjassa kulkevan vuoriketjun tienoilta on löydetty koko joukko kummallisia otuksia. Mukana on kymmenkunta lajia, joiden olemassaolosta tutkijoilla ei ollut aavistustakaan. Tutkimus, johon osallistui muun muassa skotlantilaisen Aberdeenin yliopiston biologeja, tehtiin kauko-ohjauksisella Isis-sukellusveneellä. Sukellusrobotti kierteli 700–3?600 metrin syvyydessä yhteensä 300 tuntia.

Tutkimuskohteena oleva alue on osa Keski-Atlantin selännettä, joka ulottuu Azoreilta Islannin tienoille. Robotti on sen verran ketterä, että sillä päästiin tutkimaan sekä jyrkkiä vuorenrinteitä että tasaisempia alueita.

Isiksen bongaamien uusien elämän muotojen joukossa oli useita esiselkäjänteislajeja. Ne ovat madon kaltaisia 10–25 senttiä pitkiä eliöitä, jotka käyttävät ravinnokseen merenpohjaan vajoavaa eloperäistä ainesta. Evoluutiotutkimuksen kannalta ne ovat mielenkiintoisia, koska niillä on selässään alkeellinen hermostoputki, josta sittemmin on kehittynyt selkäjänne ja lopulta esimerkiksi nisäkkäiden selkäranka. Tutkijat toivovatkin, että esiselkäjänteisten perimää analysoimalla päästään jyvälle kaikkien selkärankaisten lajien yhteisestä varhaishistoriasta.

Undervandsbåden Isis

Muita uusia tuttavuuksia ovat muun muassa uudet merimakkaralajit. Merimak-karat ovat nimensä mukaisesti makkaran muotoisia piikkinahkaisiin kuuluvia selkärangattomia, joista pienimmät ovat sentin ja pisimmät usean metrin pituisia. Yleensä ne pysyttelevät pohjassa, mutta robotin havaitsemista uusista lajeista monet uivat vapaasti ylemmissä vesikerroksissa.

Isis löysi myös maneetin, joka tunnetuista maneeteista poiketen liukuu pitkin merenpohjaa rihmojen avulla. Yleensä maneetit viihtyvät pinnan tuntumassa.

Keski-Atlantin selänteen tutkimus on osa Census of Marine Life -ohjelmaa, jossa kartoitetaan merten lajistoa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: