Prehistoric white shark

Valkohain sukujuuret selvisivät

Muinaispeto Carcharodon megalodon menetti paikkansa makrillihaille.

tiistai 6. lokakuuta 2009

Perusta löydetty hainpääfossiili on ratkaissut kiistan valkohain sukujuurista. Näin uskovat Floridan luonnonhistoriallisen museon tutkijat. Heidän mukaansa valkohai polveutuu lähes itsensä kokoisesta makrillihaista eikä Carcharodon megalodonista, kuten on esitetty.

Sukututkimuksessa avainasemassa ovat hampaat. 4–5 miljoonaa vuotta vanhassa fossiilissa on 222 hammasta, joissa on karkea sahalaita mutta jotka muuten ovat samankaltaiset kuin makrillihailla.

Leveähampaisen makrillihain sukulainen

Fossiilin hampaista pääteltiin, että kyseessä on valkohain edeltäjä, joka on läheistä sukua yhdeksän miljoonaa vuotta sitten eläneelle leveähampaiselle makrillihaille.

Se on siis eräänlainen välimuoto, jolle oli vasta kehittymässä valkohaille tyypilliset hampaat. Juuri sahalaitaisten hampaiden takia valkohaita on pidetty myös 18–1,5 miljoonaa vuotta sitten eläneen C. megalodonin sukulaisena. Floridalaistutkijoiden mukaan sen hampaat ovat kuitenkin muuten hyvin erilaiset.

C. megalodon on suurin tunnettu hailaji. Se kasvoi yli 18-metriseksi. Muinainen leveähampainen makrillihai sen sijaan oli noin kahdeksanmetrinen.

Shark skeleton

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: