merinahkakilpikonna

Asiantuntijat varoittavat: Puolet maailman merieläimistä on kadonnut

Merieläimiä on tällä hetkellä vain puolet 45 vuoden takaisesta määrästä. Maailman luonnonsäätiö toteaa, että tilanne on katastrofaalinen ja se vaatii välittömiä toimenpiteitä.

keskiviikko 16. syyskuuta 2015 teksti Rikke Jeppesen

Kilpikonnat, hait, rauskut, tonnikalat ja makrillit taistelevat olemassaolostaan. Meressä elävien lajien tilanne on jo niin vaikea, että puolet lajeista on kadonnut vain muutamassa vuosikymmenessä. Tässä lyhyesti Maailman luonnonsäätiön (WWF) ja Zoological Society of London -seuran (ZSL) julkaisemien tulosten sisältö.

Tutkimuksen mukaan maailman merien eläinlajeihin kohdistuu suuri paine niin ilmastonmuutoksen ja saasteiden kuin liikakalastuksenkin vuoksi. Monien lajien kannat ovat romahtaneet. Erittäin uhanalaisiin lajeihin kuuluvat nyt monet hait, rauskut ja kilpikonnat.

Hait, tonnikalat ja makrillit vaarassa

Maailman luonnonsäätiön vuonna 1970 alkaneessa "The Living Blue Planet" -hankkeessa on ollut mukana yli 1 200 merieläinlajia. Nyt julkaistujen tulosten mukaan lajien kannat ovat pienentyneet huimat 49 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 2012.

Osa lajeista on toisia tukalammassa asemassa. Esimerkiksi tonnikalojen ja makrillien kannat ovat pienentyneet jopa 74 prosenttia. Rauskuista puolestaan joka neljäs laji on vaarassa kadota kokonaan. Kookkain nykyisin elävä kilpikonna, nahkakilpikonna, on erittäin uhanalainen. Nämä esimerkit ovat vain pieni osa niistä lajeista, joita tutkimuksessa seurattiin.

Katastrofi voi johtaa taloudelliseen kriisiin

Maailman luonnonsäätiö korostaa, että aikaa ei ole hukattavissa, jos haluamme, että maailman merien eläinlajeilla on vielä mahdollisuus selviytyä. Merien kalakanta on myös tärkeä ravinnon lähde ja siihen liittyy laajaa teollisuutta.

Jos kehitys jatkuu entiseen tahtiin ja merien ekosysteemi romahtaa, tuloksena voi olla taloudellinen kriisi, joka heikentää mahdollisuuksia taistella köyhyyttä ja nälkää vastaan, toteaa WWF:n pääsihteeri Marco Lambertini.

Melu katoaa

Kun merieläimet kuolevat, yleensä metelöivät meret hiljenevät. Lue lisää melusta tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: