Purema_suistokrokotiili

Eläimet, joiden kitaan et halua joutua

Eläimet repivät, raatelevat ja murskaavat saaliita leuoillaan. Lue tästä, mitkä eläimet ovat maailman kovimpia purijoita ja miten ne käyttelevät leukojaan.

tiistai 15. syyskuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk ja Bjørn Bojesen

Monia pelottaa koiran puraisu. Aivan eri luokkaa on kuitenkin joutua niilinkrokotiilin murskaavaan kitaan tai valkohain hampaiden raatelemaksi. Kurkista viiden maailman kovimman purijan kitaan.

Maailman kovin purija: suistokrokotiili

Ensimmäistä sijaa pitää hallussaan suistokrokotiili. Sen purentavoima vastaa jopa 3 510:tä kiloa.

Tappokone elää Kaakkois-Aasiassa ja Pohjois-Australiassa, jossa se yhdeksänsenttisillä hampaillaan tekee vesistöistä turvattomia. Sen ruokalistalle kuuluvat kalat, kilpikonnat, vesipuhvelit ja villisiat.

Suistokrokotiilin saalistusmenetelmä on yksinkertainen: rumilus kiskoo eläimet veden alle ja pitää ne siellä, kunnes ne hukkuvat.

Maailman toiseksi kovin purija: niilinkrokotiili

Niilin kuningas murskaa uhrinsa luut. Niilinkrokotiili elää Afrikassa, jossa se viettää suurimman osan päiväänsä lekottelemalla auringonpaisteessa meren tai joen rannalla. Öisin se liukuu veteen etsimään saalista ja väijyy sitä veden pinnan alla niin, että vain sen silmät pistävät esiin.

Kun esimerkiksi seepra saapuu veden ääreen sammuttamaan janoaan, niilinkrokotiili loksauttaa leukansa saaliin ympärille 2 268 kilon voimalla. Purema on niin voimakas, että se voi murskata kilpikonnan kuorenkin.

Niilinkrokotiilin purukalusto.

Maailman kolmanneksi kovin purija: valkohai

Kolmannella tilalla komeilee pelätty valkohai. Se yllättää saaliinsa eli kalat, hylkeet ja delfiinit, lähellä meren pintaa. 1 875 kilon purema tappaa pienemmät eläimet heti. Isommat eläimet valkohai ottaa hengiltä repimällä niistä lihapaloja, kunnes ne vuotavat kuiviin.

Valkohai silpoo saaliinsa palasiksi.

Maailman neljänneksi kovin purija: alligaattori

Neljättä tilaa pitää hallussaan epämiellyttävä otus, amerikkalainen alligaattori. Se elää makeavetisissä vesistöissä ja syö kaloja, sammakoita, jyrsijöitä, peuroja, villisikoja, käärmeitä ja kotieläimiäkin. Sen puremavoima vastaa 964:ää kiloa, joten se voi tappaa uhrin hyvin nopeasti.

Alligaattorin suu on lisäksi täynnä bakteereja, joten jos saalis pääseekin pakoon, se kuolee usein vaaralliseen tulehdukseen.

Alligaattori ei ole vain yksi maailman kovimmista purijoista, vaan se on myös myrkyllinen.

Maailman viidenneksi kovin purija: virtahepo

Viidennellä tilalla komeilee listan ainoa kasvinsyöjä. Se ei kuitenkaan ole mikä tahansa ruohonpurija vaan maailman äkkipikaisin laatuaan!

Yleensä virtahepo käyttää vankkoja leukojaan ruohon pureskeluun, mutta jos sitä ärsytetään tai se haluaa kukistaa kilpakosijan, se voi ottaa käyttöön koko 826 kilon purentavoimansa.

Puremaa voimistaa se, että virtahepo saa avattua kitansa 150 astetta ammolleen.

Virtahepo on listan ainoa kasvinsyöjä.

Maailman kovimmat purijat – laajennettu lista

Tutustu 10 maailman kovimpaan purijaan ja lue muun muassa siitä, miten hyeena sijoittuu listalla suhteessa leijonaan ja jääkarhuun:

PUREVIA FAKTOJA

Luvut, jotka ilmoittavat eläinten kovimman purentavoiman, ovat joko biologien mittaamia tai arvioimia. Voiman yksikkö on newton, mutta artikkelissa puruvoimat on muutettu kiloksi. Ihmisen purentavoima on noin 80 kiloa.

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: