Lizard iq-test

Liskot ratkaisevat ongelmia

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät liskolle älykkyystestin. Lisko selvitti sen paremmin kuin monet linnut.

tiistai 28. helmikuuta 2012

Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkimus viittaa siihen, että liskot voivat oppia ratkaisemaan ongelmia nokkelina pidettyjä lintuja paremmin. Kokeissa käytettiin Anolis evermanni -lajia. Tämän puertoricolaisen anolisliskon on vanhastaan tiedetty olevan hyvin oppivainen.

Liskojen oivalluskykyä selvitettiin esimerkiksi etsintätestillä, jossa toinen lattiassa olevista kahdesta kolosta oli peitetty sinisellä kannella. Kannen alle taas oli piilotettu mato. Liskot tajusivat pian, että kansi peittää makupalan, ja ne oppivat nopeasti avaamaan kätkön.

Sitten koetta vaikeutettiin niin, että myös toinen kolo peitettiin kannella. Molemmat kannet olivat nyt muuten samanlaiset, mutta toisessa oli keltainen reunus. Kansien samankaltaisuus ei hämännyt liskoja, vaan ne äkkäsivät pian, mistä makupalaa pitää etsiä. Lopputulos oli yhtä hyvä silloinkin, kun kansien ja matojen paikkaa vaihdeltiin.

Nopeaan oppimiseen liskoja kannusti se, että ne saivat vain yhden yrityskerran vuorokaudessa. Jos ne eivät löytäneet syötävää, niille tuli nälkä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: