Colourful crab

Ravut: Violetti on vinkki lajitoverille

Filippiineiltä on löydetty neljä uutta kirkasväristä rapulajia. Tutkijat arvelevat värien helpottavan parittelukumppanin etsintää.

maanantai 19. marraskuuta 2012

Palawanin saari Filippiineillä on kuuluisa runsaslajisesta eläimistöstään. Monia sikäläisiä lajeja ei tavata missään muualla maailmassa. Nyt kotoperäisten lajien listaan on lisätty neljä makean veden rapua, jotka kymmenen vuotta vesiä tutkinut filippiiniläis-saksalainen tutkijaryhmä on löytänyt.

Löydetyt lajit kuuluvat Insulamon-sukuun, jossa aikaisemmin oli vain yksi laji. Uudet tulokkaat ovat läpimitaltaan 2,5–5,3-senttisiä, ja ne on helppo tunnistaa kirkkaista väreistä. Niissä on muun muassa violettia ja oranssia, mitä tekee niistä hyvin näkyviä. Ilmeisesti värit auttavat niitä tunnistamaan lajitoverinsa, kun ne etsivät esimerkiksi parittelukumppania. Toisaalta värit ovat voineet syntyä sattumalta ilman erityistä biologista tehtävää, tutkimusta johtanut Hendrik Freitag toteaa.

Palawanin ainutlaatuisten äyriäislajien tulevaisuus voi olla pienestä kiinni. Ne elävät hyvin suppealla alueella, ja siksi pienikin ympäristönmuutos voi pyyhkäistä koko lajin kannan pois elävien kirjoista. Saarella on käynnissä useita kaivoshankkeita, jotka eivät uhkaa vain rapuja, vaan joidenkin arvioiden mukaan ne vaarantavat koko eläimistön.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: