Insect skater

Naaras parittelee vain pakosta

Jos koiras ei pidä kiinni, vesimittarinaaras lähtee karkuun.

torstai 29. marraskuuta 2012

Vesimittarit ovat luteiden sukuisia hyönteisiä, jotka liukuvat sulavasti veden pinnalla. Parittelussa vesimittarikoiraiden elkeet ovat kaikkea muuta kuin sulavat.

Koirailla on tuntosarvissaan ulokkeet, joiden tehtävänä näyttää olevan nimenomaan vastahakoisen naaraan kiinni pitäminen. Ulokkeita on kolme. Yhden koiras tökkää naaraan silmään, toisella se tarttuu kaulaan ja kolmannella se pitää kiinni naaraan päästä.

Parittelun onnistuminen on suoraan riippuvainen ulokkeiden koosta eli siitä, miten hyvin koiras saa nujerrettua naaraan vastarinnan. Muuntogeenisessä vesimittaripopulaatiossa, jonka koirailla oli tavallista pienemmät tuntosarvien ulokkeet, hedelmöittymiseen johtavien parittelujen määrä oli kolmanneksen normaalia pienempi. Koirailla, joilta ulokkeet puuttuivat kokonaan, paritteluyritykset epäonnistuivat joka kerta. Kun naaras sai valita eli koiras ei pystynyt pitämään naarasta väkisin paikoillaan, lisääntyminen jäi sikseen.

Vesimittareita tutkittiin Locke Rowen johdolla Toronton yliopistossa Kanadassa.

Piikkejä ja koukkuja

Vesimittarikoiraan raa'at otteet selvisivät mikroskoopilla ja suurnopeuskameralla. Tuntosarvissa on kolme uloketta, joilla koiras pitää naaraasta kiinni.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: